‘Amsterdamse woningen in een jaar tijd 17 procent duurder’

14.01.2016

In Amsterdam zijn de woningprijzen vorig jaar met meer dan 17 procent gestegen. Zo blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Er werden in vergelijking met 2014 vier procent meer woningen verkocht. Gemiddeld staat een woning nog maar 32 dagen te koop.
Het afgelopen kwartaal werden huizen in Amsterdam ten opzichte van het derde kwartaal 2015 8,7 procent duurder. De gemiddelde prijs bedraagt thans 288.000 euro. Appartementen stijgen nog sterker in prijs. Zij werden het afgelopen kwartaal 9,3 procent duurder. Ondanks de hogere prijzen stijgt het aantal transacties. Het vorige kwartaal werden in totaal 3.293 woningen verkocht. Bijna tien procent meer dan in het derde kwartaal van 2015.
De ontwikkeling van de huizenprijzen in Amsterdam wijkt sterk af van de rest van het land. Landelijk ligt de prijs nog geen 2 procent hoger dan een kwartaal eerder. In vergelijking met een jaar eerder laten de landelijke prijzen slechts een stijging van vijf procent zien. De prijs van een gemiddelde Nederlandse koopwoning bedraagt 227.000 euro. De gemiddelde verkooptijd ligt boven de honderd dagen.