‘Amsterdamse kopers bieden minder boven vraagprijs’

19.04.2020
Image

De mate waarin Amsterdamse huizenkopers boven de vraagprijs bieden, is de afgelopen weken sterk gedaald, constateert vastgoedadviseur Colliers International in de jongste woningmarktbarometer. In de hoofdstad nam de overbieding af van bijna 23.000 euro naar 8.000 euro

De recessie die ontstaat door het coronavirus leidt nog niet tot een zichtbare daling van de prijzen in het land. Nu is een huis gemiddeld 12 procent duurder dan een jaar geleden. Wel daalt het aantal verkochte huizen sterk. Tussen 23 maart en 12 april wisselden maar liefst 43 procent minder huizen van eigenaar, dan in dezelfde weken vorig jaar. Ook bieden meer huizenbezitters hun woning aan. Hierdoor hebben huizenzoekers sinds lange tijd weer meer keuze.

Frank Verwoerd, hoofd onderzoek Colliers verwacht niet dat koopwoningen door de coronacrisis extreem sterk in prijs dalen. "Afhankelijk van de economische schade en werkloosheid verwachten wij voor dit jaar een verandering in de huizenprijzen tussen plus 3 procent en min 5 procent," zegt Verwoerd. "De ingrepen van de overheid voorkomen een extreme daling, zoals we die wel zagen tijdens de vorige crisis in de periode 2009 - 2013."
De woningmarktbarometer is gebaseerd op gegevens van makelaars van NVM, VBO en Vastgoedpro. In totaal is gekeken naar 20.000 woningverkopen en 35.000 nieuw aangeboden huizen.