Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam zorgt voor opvang van duizend extra vluchtelingen op cruiseschip

Image

Amsterdam vangt tijdelijk duizend extra vluchtelingen op. Vanaf 1 oktober worden zij opgevangen op een cruiseschip in het Westelijk Havengebied, voor de duur van minimaal zes maanden met mogelijkheid tot verlenging. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor beheer en exploitatie van het schip.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken en Vluchtelingen): “De situatie in Ter Apel is hartverscheurend. We moeten het tekort aan opvanglocaties nu met elkaar oplossen, zodat vluchtelingen een plek vinden. Amsterdam is bereid om naast de inspanning die de stad al levert, nog een extra bijdrage te leveren. De opvang op het cruiseschip is alleen een oplossing voor de korte termijn. Het is belangrijk dat het Rijk samen met gemeenten de vastgelopen asielketen hervormt, zodat dit soort noodoplossingen in de toekomst niet meer nodig zijn en mensen op een vaste plek kunnen worden opgevangen.”

Extra flexwoningen

Onderdeel van de afspraak is dat het Rijk de gemeente Amsterdam in staat stelt versneld flexwoningen te ontwikkelen. Het gaat om de bouw van 2.500 tot 3.000 flexwoningen die zo snel mogelijk in gebruik kunnen worden genomen. Voor de eerste duizend woningen is er een akkoord voor een rijksbijdrage van maximaal 12 miljoen euro. De bouw van flexwoningen draagt volgens het college ook bij aan de doorstroom van Amsterdammers die op zoek zijn naar een woning en verbetert de situatie op de Amsterdamse huizenmarkt.

Op dit moment worden op verschillende plekken in Amsterdam in totaal 2.100 vluchtelingen en statushouders opgevangen. Met de komst van het cruiseschip komt het totaal op 3.100 vluchtelingen en statushouders, vluchtelingen uit Oekraïne niet meegerekend. Eerder maakte de gemeente Velsen ook al de komst van een cruiseschip voor de opvang van vluchtelingen en statushouders  mogelijk.