Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam vraagt 85 miljoen van het Rijk voor stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost

Image

De gemeente Amsterdam vraagt een bijdrage van 85 miljoen euro uit het Volkshuisvestingsfonds om de komende tien jaar te kunnen investeren in de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost. De bijdrage is bedoeld voor een investering in renovatie en verduurzaming van koop- en huurwoningen en in investeringen in de openbare ruimte. Voor de zomer moet duidelijk zijn hoeveel geld er beschikbaar komt.

Voor Nieuw-West vraagt de gemeente 35 miljoen euro en voor Zuidoost 50 miljoen euro. “In die stadsdelen is de kwaliteit van de woningen en de woonomgeving de afgelopen jaren achtergebleven”, aldus de gemeente. “We hebben het geld uit het Volkshuisvestingsfonds van het Rijk nodig om langdurige investeringen te kunnen doen.” Bedoeling is het geld te gebruiken voor het verduurzamen van 5.300 huur- en koopwoningen. Ook zal ruim dertig miljoen beschikbaar komen voor verbetering en uitbreiding van de openbare ruimte.

Er is en wordt hard gewerkt aan plannen. Amsterdam heeft voor Zuidoost al een Masterplan opgesteld. Voor Nieuw-West is zo’n plan in de maak. Mocht de bijdrage worden toegekend, dan zal de gemeente zelf 36 miljoen euro op tafel leggen.
Het Volkshuisvestingsfonds bedraagt 450 miljoen euro. De animo blijkt groot. Bijna vijftig gemeenten hebben aanvragen ingediend voor in totaal negentig deelplannen. Het beschikbare budget is ruim twee keer overtekend. Eerder al vroeg de gemeente Zaanstad om een bijdrage van 56 miljoen euro.