Amsterdam sluit 30 illegale hotels

12.09.2014

De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen drie weken dertig illegale hotels gesloten. Ook werd voor 216.000 euro aan boetes opgelegd. Deze actie maakt volgens wethouder Ivens van Wonen duidelijk dat extra acties nodig zijn om de problemen rondom illegale hotels te bestrijden. Op een adres waren er maar liefst 56 slaapplaatsen en voldeed het pand niet aan de brandveiligheidsvoorschriften.
“De illegale hotels in de stad zorgen voor minder woningen, overlast en brandonveiligheid. Daar moet een einde aan komen,” aldus Ivens. Als tijdens een controle een pand niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften wordt het onmiddellijk gesloten en krijgt de eigenaar een boete. In andere gevallen worden boetes opgelegd voor het oneigenlijk gebruik van een woning en moet de eigenaar zijn illegale hotelactiviteiten staken.
In totaal zijn in 45 woningen, met in totaal 401 slaapplaatsen voor toeristen, overtredingen geconstateerd. Tijdens handhavingsacties eerder dit jaar zijn ook al 92 illegale hotelappartementen met in totaal 250 slaapplaatsen gesloten. Ivens kondigde aan extra werk te willen maken van woonfraude.