Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam maakt weer ruimte voor nieuwe kantoren

Image

Amsterdam gaat de komende vier jaar 500.000 m2 aan nieuwe kantoren bouwen, 125.000 m2 per jaar. Dit staat in de nieuwe kantorenstrategie 2019-2026 die door B en W is vrijgegeven voor consultatie. Die strategie is een kentering van het beleid van de afgelopen jaren waarin de gemeente vooral transformatie van leegstaande kantoorgebouwen naar woningen nastreefde. Daardoor is de leegstand in vier jaar tijd meer dan gehalveerd: van 18 procent in 2015 naar 8,8 procent nu. Op dit moment heeft Amsterdam 7 miljoen m2 aan kantoor.

Inmiddels is er weer behoefte aan nieuwe kantoorruimte. De krappe kantorenmarkt zorgt er nu al voor bedrijven niet voor Amsterdam kiezen omdat ze de juiste kantoorruimte niet kunnen vinden. Wethouder Udo Kock (Economische Zaken en Zuidas): ”Het gaat goed met de Amsterdamse economie en dat vraagt om veel extra kantoren de komende jaren.” Volgens critici had Amsterdam het roer al eerder om moeten gooien. Het tekort aan geschikte kantoorruimte zal de komende jaren alleen maar groeien.
Het college zet in op nieuwbouw van duurzame kantoren in de buurt van goede OV-voorzieningen. Nieuwe kantoren zullen niet meer worden aangesloten op het aardgasnet en hebben een materialenpaspoort nodig. Potentiële locaties voor nieuwbouw en herontwikkeling zijn Arenapoort, Amstel III en Sloterdijk Centrum. In sommige gevallen zal de gemeente aan de gronduitgifte de voorwaarde stellen voor de vestiging van bedrijven uit een bepaalde sector, bijvoorbeeld Life Sciences & Health of Technologie en Telecom, of voor een Europees hoofdkantoor.
Amsterdam wil samenwerken met regiogemeenten om de kantoorvraag op te vangen, aldus de nota. Zo wordt gewezen op mogelijkheden voor gemengde woon- en kantoorgebieden op OV-knooppunten in Hoofddorp, Zaandam, Duivendrecht en Almere.