Amsterdam brengt mogelijkheden voor zonne-energie in beeld

01.07.2013
Image

Amsterdam brengt alle mogelijkheden voor zonnepanelen op Amsterdamse daken in beeld. Vanaf 1 juli is de Amsterdamse Zonatlas online te bekijken via de website www.amsterdam.nl/zon. Op deze interactieve kaart kunnen Amsterdammers in een oogopslag zien welke daken geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie.
"De kwaliteit van zonnepanelen is de afgelopen jaren toegenomen en de prijs sterk gedaald. Het loont dan ook om nu te investeren in zonnepanelen. Ik merk dat veel bewoners en bedrijven erover denken om zonnepanelen te plaatsen. We ondersteunen ze hierbij graag met de Zonatlas waarmee ze in een minuut kunnen zien waar en wanneer op hun eigen dak zonnepanelen rendabel zijn," aldus wethouder van Poelgeest.
In de Zonatlas wordt nauwkeurig ingeschat hoeveel zon er op een specifiek dak valt. De Zonatlas houdt rekening met de hoogte van gebouwen, bomen, schoorstenen, oppervlakte van het dak, hellingshoeken en de hoeveelheid zon. Ook kunnen inwoners verschillende berekeningen uitvoeren over bijvoorbeeld de terugverdientijd van de investering. De rekenhulp geeft automatisch aan voor welk deel
van het dak zonnepanelen het meest geschikt zijn. De kaart is mede mogelijk gemaakt door samenwerking met en financiering van de Amsterdamse stadsdelen.
Amsterdam wil het gebruik van zonne-energie flink stimuleren. Het doel is om in 2020 maar liefst 45.000 huishoudens van zonnestroom te voorzien.