AM wint NUL20 Gouden Bouwsteen

11.01.2016
Image

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM leverde in 2015 de meeste woningen op in Amsterdam en is daarmee de winnaar van de NUL20 Gouden Bouwsteen 2015. NUL20-hoofdredacteur Fred van der Molen overhandigde de prijs op 6 januari aan de directeuren Ronald Huikeshoven en Frank Klomp van AM Noordwest. Het is de eerste keer sinds de introductie van de prijs dat in Amsterdam een woningcorporatie niet de meeste woningen bouwt.

Het is voor het dertiende jaar dat NUL20 de Gouden Bouwsteen uitreikt. In alle voorgaande edities won een woningcorporatie, maar in 2015 namen particuliere ontwikkelaars het stokje over: AM realiseerde 854 woningen; Bouwinvest eindigde als derde met 472 woningen. De enige woningcorporatie in de topdrie, Eigen Haard, eindigde als tweede met 476 woningen. Winnaar AM realiseerde zijn productie in twee complexen: De Studio en Villa Mokum. In beide gevallen gaat om kleine studio's voor starters en studenten. Villa Mokum is een nieuwbouwcomplex in de nieuwe woonwijk Amstelkwartier; De Studio is de naam voor het voormalige GAK-kantoor langs de Ring A10, dat AM en Stadgenoot transformeerden tot woonruimte. Huikeshoven: "Het is leuk dat we de Gouden Bouwsteen hebben gewonnen, maar vooral omdat het een bevestiging voor onze keuze voor innovatieve woonconcepten. Onze analyse was dat een groot deel van de Amsterdamse woningzoekenden singles zijn die niet aan de bak komen in de sociale voorraad maar die zich ook geen koopwoning kan permitteren boven de anderhalve ton. Voor die groep was er bijna niets. Opvallend bij De Studio is dat 75 procent van de kopers starters zijn die net hun eerste baan hebben; in Villa Mokum is het net andersom. De meeste studio's zijn daar door (de ouders van) studenten gekocht."

Klomp ziet nog volop mogelijkheden voor AM om meer voor deze doelgroep te bouwen. "Toen we begonnen was er geen enkel voorbeeld. Nu dus wel. We proberen elke keer het concept verder te ontwikkelen. Dat resulteert nu bijvoorbeeld in de Woontoren Overhoeks waar we woningen volgens het Friends-concept realiseren. Het wordt financieel wel uitdagender in deze aantrekkende markt omdat partijen over elkaar heen gaan bieden. Maar er zijn nog genoeg leegstaande gebouwen waar je dit soort concepten ook in kwijt kunt."

Zie ook: NUL20 Woonbarometer - AM bouwt meeste woningen.

Trefwoorden