Overslaan en naar de inhoud gaan

De Alliantie: proef met stroomopslag in batterij geslaagd

Image

Opslag van zonnestroom kan een bijdrage leveren aan verlaging van de servicekosten en een vermindering van de CO2-uitstoot. Zo concluderen de Alliantie en Iwell na een proef met de plaatsing van een batterij in een appartementengebouw.

Vorig jaar plaatsten woningcorporatie de Alliantie en Iwell zo’n batterij om zonnestroom in op te slaan. De zonnepanelen hebben over het hele jaar genoeg stroom opgewekt voor de lift en alle galerijverlichting. “Algemene ruimtes energieneutraal maken met zonnepanelen doen we op meer plekken. Wat dit vernieuwend maakt, is dat door de batterij twee keer zoveel energie binnen het gebouw blijft. We gebruiken dus meer schone energie en minder fossiele brandstoffen van het elektriciteitsnet. Het afgelopen jaar hebben we in dit gebouw zo’n drieduizend kilogram CO2 minder uitgestoten. Met deze batterij dragen we dus echt bij aan een duurzamere wereld”, aldus Eddo Rats, regiodirecteur van de Alliantie.

De batterij van Iwell slaat de opgewekte zonnestroom, die niet direct nodig is voor de algemene ruimtes, op. Pas wanneer hij leeg is, wordt stroom van de energieleverancier gebruikt. Als hij vol is, wordt de overtollige stroom teruggeleverd. Ook verlaagt de batterij stroompieken, bijvoorbeeld wanneer de lift in beweging komt. Daardoor kan het gebouw toe met een goedkopere netaansluiting. Hoe verdienen corporaties hun investering terug, als alleen de huurders profiteren van de lagere energiekosten? Iwell biedt de batterij te huur aan. De corporatie kan deze kosten één op één doorberekenen in de servicekosten. Dat is relatief goedkoper, dan verrekening met de huurders van de verbruikte elektriciteit.