De Alliantie gaat sociale huurwoningen bouwen op Centrumeiland IJburg

06.12.2018
Image
Woningcorporatie De Alliantie heeft een overeenkomst met de gemeente Amsterdam afgesloten voor de bouw van een woonblok van 50 à 55 sociale huurwoningen op het Centrumeiland van IJburg. De corporatie heeft ook plannen voor een volgend woonblok met een jongerencentrum in de plint. Op de nu nog lege zandvlakte komt straks een nieuwe wijk met ongeveer vijftienhonderd woningen, waarvan driehonderd sociale huurwoningen. De sociale huurwoningen zullen worden gebouwd door De Alliantie en Ymere. Volgens een woordvoerder start De Alliantie met de bouw uiterlijk eind 2019. 
 
Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) en regiodirecteur Eddo Rats van de Alliantie tekenden op 5 december de overeenkomst voor het eerste woonblok. Ivens: “Het is ontzettend belangrijk dat we betaalbare woningen bijbouwen voor Amsterdammers. Het is belangrijk dat ook in deze nieuwbouwwijk plaats is voor sociale woningbouw, die mix is voor elke wijk van groot belang.” Naast de sociale huurwoningen is het Centrumeiland grotendeels bestemd voor zelfbouwers. De eerste kavels daarvoor zijn uitgegeven. Ook de carré met het woonblok van de Alliantie (midden onder op de artist impressie) bestaat voor ongeveer de helft uit zelfbouwwoningen. Volgens de huidige gemeentelijke planning is de wijk in 2025 helemaal klaar.
 
Centrumeiland moet een duurzame, energieneutrale wijk worden. De woningen kunnen aansluiten op een collectieve voorziening voor warmte- en koudeopslag en het eiland is rainproof ontworpen. Na het Centrumeiland volgt het Strandeiland, waarvan het zand nu opgespoten wordt.