Overslaan en naar de inhoud gaan

AFM: ‘Bescherm huizenkopers beter tegen klimaatrisico’s'

Image

Huizenkopers moeten beter worden beschermd tegen de financiële gevolgen van funderingsproblemen en overstromingen, meent de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dergelijke risico’s werken nu nog niet voldoende door in de uiteindelijke aankooprijzen. Een ‘klimaattabel’ kan een oplossing bieden om de prijs van de betreffende woningen te drukken.

Woningen worden, aldus de AFM, nu tegen te hoge prijzen verkocht omdat kopers niet op de hoogte zijn van de kans op funderingsproblemen of een overstroming. Maar bij een op de acht woningen kan de komende twintig jaar sprake zijn van een verzakking. Met name houten funderingspalen zijn kwetsbaar voor wisselende grondwaterstanden. En bijna zestig procent van ons land is kwetsbaar voor overstromingen. De stijgende zeespiegel en extremer weer maken de kans op problemen steeds groter.

Volgens de AFM zijn dergelijke risico’s nog niet terug te zien in de huizenprijzen. Vooral locatie en woningtype bepalen de prijs. Verkopers zijn ook niet verplicht inzicht te bieden in de staat van de fundering of de kans op een overstroming. “Maar gebrek aan informatie kan een koper hard raken. Het inprijzen van funderings- en overstromingsrisico’s vergt daarom een actieve rol van de overheid. Over de risico’s moet begrijpelijke informatie beschikbaar komen”, aldus de AFM.

Een nieuwe klimaattabel moet de risico’s zichtbaar maken voor de consument en de bij verkoop van woningen betrokken makelaars, taxateurs en kredietverleners.
 

Trefwoorden