Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg tweede deel Strandeiland met 3.000 woningen alsnog mogelijk

Image

De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord maakt de aanleg van het tweede deel van het Strandeiland mogelijk. Met de aanleg zou mogelijk teveel stikstof vrij komen, maar door maatregelen die de stikstofuitstoot tijdens de werkzaamheden beperken kan de aanleg toch doorgaan.

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling) reageert verheugd: “In Amsterdam willen we onze stikstofuitstoot niet alleen op papier verminderen, maar er met concrete maatregelen voor zorgen dat die uitstoot ook daadwerkelijk minder wordt. Want de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof was duidelijk: de kwaliteit van onze natuur is in het geding. Daarom ben ik blij dat de ontwikkeling van Strandeiland op een verantwoorde manier kan doorgaan.” ​
Voor de aanleg van de eerste fase van Strandeiland wordt al gewerkt met aangepaste boten, die een minimale stikstofuitstoot hebben. Ook de boten die volgend jaar voor het landmaken van de tweede fase worden ingezet, zullen worden aangepast. Daarnaast wordt er over kortere afstanden gevaren. Door deze maatregelen te nemen, blijven de werkzaamheden binnen de toegestane emissieruimte en kan er zonder vertraging worden doorgewerkt.

Het nieuwe stadsstrand en het eerste deel van Strandeiland worden nu aangelegd. Op termijn komen daar de eerste vijfduizend woningen, scholen, sportvelden en commerciële voorzieningen. De aanleg van de tweede fase start in 2020. Daar komen op termijn nog eens drieduizend woningen.