Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuidas krijgt met CROSSOVER multifunctioneel complex met veel sociale huurwoningen

Image

Op Kop Zuidas - op de hoek van de afrit A10 Zuid en de Europaboulevard - komt CROSSOVER, een multifunctioneel complex voor wonen, werken en ondernemen. Van de ruim tweehonderd woningen bestaat bijna de helft uit sociale huurwoningen die De Key zal afnemen. Na een openbare selectieprocedure gaf AM met haar inschrijving de beste invulling aan de eisen van de gemeente. Het ontwerp van Team V Architectuur heeft verrassende hoekverdraaiingen en ruime groene terrassen. De oplevering is naar verwachting in 2021.

David van Traa, directeur Zuidas, gemeente Amsterdam: ”We hebben de lat hoog gelegd voor de ontwikkeling van deze locatie, met stevige ambities op het gebied van duurzaamheid, architectuur en de mix van woningen, kantoren en voorzieningen. We zijn heel erg tevreden over de inschrijving van AM. Zij hebben een heel goed antwoord gevonden op de ambities die we als stad hebben. De komende tijd trekken we samen op in het verder uitwerken van de plannen.’’

AM is zeer succesvol in Amsterdam. Kort geleden won de ontwikkelaar ook al de tender voor de herontwikkeling van het Bijlmerbajesgebied.
Ronald Huikeshoven, directievoorzitter AM: “Wij zijn erg verheugd dat wij de ambitie van de gemeente Amsterdam voor een onderscheidend woon-, werk- en verblijfsgebied voor deze locatie op een originele manier hebben vertaald naar het concept CROSSOVER. Wij hebben onze krachten als integrale gebiedsontwikkelaar optimaal ingezet om tot een oplossing te komen voor deze mixed use ontwikkeling, met als uitgangspunt dat de verschillende functies elkaar versterken.”
In CROSSOVER worden gemeenschappelijke ruimten gecreëerd waarin coliving, coworking en cocreating elkaar ontmoeten. Het programma bestaat uit ruim 10.000 m2 aan huurwoningen (246), waarvan ruim 6.000 m2 sociale huur (156). Daarnaast komen er nog tien starterskoopwoningen. Voor kantoorfuncties is circa 5.500 m2 beschikbaar. In de plint zijn maatschappelijke functies (bijna 600 m2) en horeca (550 m2) voorzien. De mobiliteitsterminal, twee fietsenstallingen en een openbare parkeergarage, is ingericht om duurzame vervoersmiddelen te stallen en op te laden. Elektrische auto’s krijgen een voorkeursbehandeling en hun accu’s worden ingezet als buffervoorziening voor duurzame elektriciteit.
Kop Zuidas - het meest oostelijke deel van de Zuidas - ontwikkelt zich tot een gemengde buurt met kantoren, bedrijven, kleinschalige (buurtgerichte) voorzieningen én relatief veel woningen.