Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaanstad wil woningeigenaren met funderingsproblemen verleiden tot sloop/nieuwbouw

Image
Van meer dan 8.000 Zaanse particuliere woningen in Zaandam moet de fundering hersteld. Wethouder Songül Mutluer heeft nu een nieuw plan bedacht om deze gedupeerde woningbezitters bij te staan: geen kostbare vernieuwing van de fundering maar de hele woning slopen. Woningeigenaren kunnen zich nu samen met hun buren opgeven mee te doen aan een pilot. De gemeente trekt daarin samen op Bouwend Nederland, De Bouwcampus, Rabobank en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
 
Mutluer: "Het verbeteren van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad is een prioriteit in Zaanstad. We willen eigenaren verleiden om hier sneller en meer werk van te maken. Voor rijtjeswoningen vergt dit extra aandacht, want je bent als eigenaar dan vaak afhankelijk van je buren. Daarom willen we dit nu nóg beter gaan ondersteunen."
Deelnemers aan de pilot krijgen gratis advies en begeleiding van professionals vanuit de gemeente en de samenwerkende partners. Denk hierbij aan hulp bij het vinden en rondkrijgen van financiering, bouwkundig en technische advies en het regelen van de nodige vergunningen. De kosten worden vooraf inzichtelijk gemaakt, inclusief de mogelijkheden om subsidies aan te vragen, bijvoorbeeld voor extra energiezuinige maatregelen.
Zaanstad krijgt van het Rijk een financiële bijdrage om deze pilot te organiseren. Zaanstad krijgt in totaal volgens de op 5 juli ondertekende Woondeal 500.000 euro voor pilots rond wijkvernieuwing. De ervaringen die worden opgedaan worden straks gebruikt voor vergelijkbare situaties in de hele Metropoolregio Amsterdam (MRA).
 

Trefwoorden