Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaanstad staakt tijdelijk afgifte vergunningen voor kamerverhuur en woningsplitsing

Image

De gemeente Zaanstad geeft sinds donderdag 2 april geen vergunningen meer af voor woningsplitsing en kamerverhuur. Deze maatregel geldt voor maximaal een jaar, in afwachting van nieuw beleid voor de nog wel gewenste vormen van kamerverhuur en woningsplitsing.

“Zaanstad krijgt steeds vaker aanvragen voor het splitsen van woningen en kamerverhuur”, zo verklaart wethouder Wessel Breunesse (Ruimtelijke Ontwikkeling). “Ook nu tijdens de coronacrisis. Dit verhoogt de druk op de openbare ruimte en de kans op overlast neemt toe. Ook is er vaak minder verbinding met de buurt, zeker bij korte huurperiodes. Daarom stopt de gemeente tijdelijk de aanvragen in heel Zaanstad.”

Komend jaar werkt de gemeente Zaanstad aan nieuw beleid om woningsplitsing en kamerverhuur beter te reguleren. Het college wil nadrukkelijk onderscheid maken tussen wenselijke en onwenselijke varianten. “Met verkamering dreigen schaarse, betaalbare woningen te verdwijnen. Kleine kamers worden tegen hoge prijzen verhuurd. Maar er zijn ook positieve vormen van kamerverhuur en woningsplitsing. Denk aan het creëren van woonruimte voor senioren en mantelzorgers. Of woningen voor Zaanse jongeren via friends-contracten. Deze vormen moeten straks gewoon mogelijk blijven”, aldus wethouder Songül Mutluer (Wonen).