Ymere stelt renovatie van Van der Pekbuurt Noord uit

15.03.2021
Image

Ymere stelt de renovatie van het noordelijk deel van de Van der Pekbuurt minimaal twee jaar uit. De woningcorporatie vindt het plan zoals dat nu, mede met bewoners, is ontwikkeld te duur. De warmtetransitie drijft de kosten verder op. Men gaat op zoek naar alternatieven om kosten te besparen en toch een goede woningkwaliteit te realiseren. De bewonersvereniging is zeer teleurgesteld dat de broodnodige opknapbeurt van hun woningen nog veel langer gaat duren.

"Het is een enorm project," aldus de woordvoerder van Ymere. "Vanwege het grote aantal woningen (1.100) in het noordelijk deel legt dat een groot beslag op onze middelen gedurende een aantal jaren. Dit in de wetenschap dat ook voor ons geldt dat onze middelen niet onbeperkt zijn. Gezien onze grote opgave gaan we de komende maanden aanvullend onderzoek doen naar eventuele alternatieve, kostenbesparende opties en mogelijkheden die geen afbreuk doen aan het wooncomfort en -kwaliteit." Op dit moment wordt onderzoek verricht in lege woningen op het Meidoornplein en in de Bremstraat.

De bewoners zijn zwaar teleurgesteld, zegt voorzitter Bart Stuart van de huurdersorganisatie Van der Pek: "We waren al drie jaar constructief in gesprek en er lag een uitgewerkt plan. De moed zakt je in de schoenen. De vrees is toch waar dit uitstel tot minimaal na 2023 toe gaat leiden. Dit is een verontrustend signaal. Daarbij is hier sprake van ernstig achterstallig onderhoud. De wind blaast door je huis. De laatste renovatie is van 1985."

Het plan waar Ymere nu een streep door heeft gezet was zeer vergelijkbaar de huidige aanpak van het zuidelijk deel. Bij de meest recente renovatie in de Gentiaanbuurt worden de woningen ook gasloos gemaakt en aangesloten op het stadswarmtenet van Vattenfall. Voor het noordelijk deel was nog geen besluit genomen over het alternatief voor gas, maar Amsterdam en Ymere hebben een duidelijke voorkeur voor stadsverwarming.