Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ymere moet vaart maken met aanpak noordelijk deel Van der Pekbuurt'

Image

De Huurdersvereniging Van der Pekbuurt sommeert Ymere vaart te maken met de renovatie van 1.200 woningen in het noordelijk deel van hun wijk. Uitstel tot tenminste 2025 is onverantwoord, aldus de huurdersvereniging.

Volgens de Huurdersvereniging wordt steeds duidelijker dat Ymere de woningen slechts minimaal wil opknappen, onder druk staat om sociale huurwoningen te verkopen en een aansluiting op het warmtenet van Vattenfall wil afdwingen. “Dat is niet conform de wensen van de bewoners”, aldus de vereniging. “En getuigt van een vorm van onbehoorlijk bestuur.”
De huurdersvereniging verlangt een behoorlijke renovatie met isolatie zodanig dat lage temperatuurverwarming mogelijk is. Dan zou gedwongen aansluiting op het stadswarmtenet achterwege kunnen blijven. Volgens Ymere is dat een onhaalbare oplossing, omdat voor lage temperatuurverwarming veel extra isolatie nodig is.

De noodkreet van de Huurdersvereniging Van der Pekbuurt komt één dag na de beantwoording van vragen van de VVD-gemeenteraadsfractie. Wethouder Ivens betreurt het dat Ymere de start van de renovatie nu al voor tenminste twee jaar heeft uitgesteld. De corporatie doet volgens het college nog onderzoek naar mogelijke kostenbesparingen en een andere segmentatie. Een hoger aandeel middensegment-huurwoningen of een ruimere verkoop zou kunnen bijdragen aan de betaalbaarheid van het project. De uitkomsten van dat onderzoek worden binnen vier of vijf maanden verwacht.
Wethouder Ivens wil dat proces niet doorkruisen. Wel roept hij corporatie en huurders op na het onderzoek gezamenlijk en constructief op zoek te gaan naar oplossingen, zodat de noodzakelijke renovatie zo snel als mogelijk kan aanvangen.