Overslaan en naar de inhoud gaan

Wooncoöperatie De Warren geselecteerd voor zelfbouwpilot IJburg

Image

Wooncoöperatie De Warren mag op het Centrumeiland van IJburg 20 sociale huurwoningen en 16 middeldure huurwoningen realiseren. De gemeente Amsterdam heeft de groep geselecteerd uit drie inzendingen voor een coöperatief woonproject op de nieuwbouwlocatie. Het is de bedoeling dat midden 2019 met de bouw van de woningen wordt gestart.

De initiatiefnemers achter De Warren kennen elkaar van broedplaats De Ceuvel en adviesbureau Metabolic dat in Buiksloterham werkt aan een circulaire wijk. Het is dan ook niet vreemd dat hun voorstel maximaal scoorde op duurzaamheid: het gebouw wordt energieneutraal, circulair en rainproof. Het plan viel volgens de gemeente ook op door zijn bijzondere visie op wonen en (financiële) haalbaarheid.

In het gebouw dat De Warren in 2021 wil betrekken, is ruimte voor huurders in verschillende levensfasen. Zo komen er studio's van 20m2, startersappartementen van 35-40m2 en gezinswoningen van 50-65 m2. Een deel is onzelfstandig. Iedere verdieping heeft daarom een gemeenschappelijke keuken en sanitair. Ook andere voorzieningen worden met elkaar gedeeld, zoals een tuin, dakterras, speelruimte en een logeerkamer. Op de begane grond komt een projectruimte voor activiteiten van bewoners en anderen uit de buurt.

Voor de financiering heeft De Warren inmiddels drie aanbiedingen binnen van banken. Een gemeenschappelijke lening moet ongeveer 70 procent van de kosten dekken. De overige 30 procent wil de groep via crowdfunding, obligaties en duurzaamheidssubsidies binnenhalen. Om het hoofd te kunnen bieden aan onverwachte kostenstijgingen of tegenvallende huurinkomsten zijn in het projectplan verschillende terugvalopties opgenomen. "De gemeente was erg blij met onze uitgebreide risico-analyse", vertelt voorzitter Chandar van der Zande van de wooncoöperatie. Over belangstelling voor zijn project heeft hij ook niet te klagen: naast een harde kern van tien tot vijftien personen hebben zich voor de woningen al zo'n 60-70 potentiële huurders gemeld.