Overslaan en naar de inhoud gaan

Iconische gebouwen in Amsterdam

Amsterdam is een stad vol monumentale gebouwen. Maar ook de laatste twee decennia zijn er in de hoofdstad tal van bijzondere gebouwen bijgekomen, zoals Pontsteiger, filmmuseum Eye, The Valley en Sluishuis. In deze aflevering maakt BouwWoonLeef een rondje langs oude en fonkelnieuwe blikvangers.

Arcam-directeur Indira van 't Klooster licht tot hoe deze grote, bijzondere gebouwen betekenis geven aan de stad en waarom ze eruit zien zoals ze eruit zien. Architect Dirk Peters en ontwikkelaar Thomas van den Doel leggen uit wat de gedachte is achter het Sluishuis dat met zijn opvallende vorm in het water bij de entree van IJburg is gebouwd, en welke bouwambities in dit gebouw samenkomen.

Ook The Valley aan de Zuidas is op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen. Waar het gebouw een 'harde', glazen buitenkant heeft, straalt het gebouw aan de zogenoemde valleikant veel meer vriendelijkheid uit volgens ontwikkelaar Tom Redecker. Opvallend: iedere verdieping heeft een andere plattegrond en daarmee heeft iedere woning in The Valley een eigen identiteit.

Ook het Spaarndammerhart kan zich aansluiten in het rijtje iconische gebouwen in de stad. Het gebouw in de Spaarndammerbuurt won afgelopen maand zelfs de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022. Met de groene binnentuin voldoet het gebouw aan de eisen van de gemeente op gebied van klimaatadaptie en natuurinclusiviteit.

Bron
AT5