Stadgenoot selecteert vier jonge architectenbureaus voor Oostenburgereiland

04.09.2017
Image

Laura Alvarez Architecten, FRAAI, Common Practice en Architectuur Maken zijn door Stadgenoot geselecteerd om voor het Oostenburgereiland nieuwe woonvormen en contrasterende architectuur te ontwerpen. De vier bureau's doen later deze maand mee aan een ontwerpatelier. Uiteindelijk moet het proces resulteren in een realistisch, haalbaar en betaalbaar ontwerp voor sociale en vrije sector huurwoningen op een tweetal kavels.

Laura Alvarez Architecten neemt volgens de coporatie een allround-ervaring met conceptueel sterke en grote projecten mee, alsook een heldere visie op de opgave. FRAAI brengt interessante denkbeelden over tussenruimte en entreegebieden mee; alsmede onderzoek naar vernieuwende plattegronden. Common Practice koppelt scherpe analytische vaardigheden aan een welhaast romantische insteek, resulterend in sensitieve, multifunctionele micro-plattegronden en Architectuur Maken heeft een uitdagende en radicale visie op circulariteit die naar de smaak van de corporatie tegelijkertijd van realiteitszin getuigt. Voor het ontwerpatelier bestond veel belangstelling. Uit meer dan zeventig bureau's werden aanvankelijk acht bureau's geselecteerd. Vier hebben de eindstreep gehaald.

Oostenburg is een van de laatste grote woningbouwlocaties in het centrum van Amsterdam. Stadgenoot streeft naar een contrastrijk, stoer en levendig eiland. Er is ruimte voor zo'n 1.500 woningen. Het ontwerp van het nieuwe woonwerkgebied staat onder supervisie van Kristiaan Borret, bouwmeester van het hoofdstedelijk gewest Brussel. Van 2006 tot 2014 was hij stadsbouwmeester van Antwerpen. Hij is tevens gastprofessor stadsontwerp aan de Universiteit Gent.