Overslaan en naar de inhoud gaan

Parteon start na tijdrovend traject met vernieuwing van wijk in Krommenie

Image

Woensdag 19 mei hebben Harry Platte, directeur-bestuurder Parteon, Songül Mutluer, wethouder Zaanstad, Ralf Dressel, directeur Bébouw Midreth en Gerard Heerooms, voorzitter bewonerscommissie het startsein gegeven voor nieuwbouw aan het Blok in Krommenie. Het project wordt in fasen uitgevoerd. Oude woningen maken plaats voor energiezuinige nieuwbouw. In deze eerste fase zijn er 48 gesloopt en komen er 34 voor in de plaats. De wordingsgeschiedenis van het plan, waarbij in totaal 84 woningen worden gesloopt en 88 gerealiseerd, was volgens Platte 'een pittig traject'.

Platte: “De cultuurhistorie wordt in deze mooie nieuwe wijk omarmd. De woningen hebben architectonisch herkenbare, karakteristieke elementen en vormen een eenheid met de buurt. Ik ben blij dat we met de bouw kunnen starten, maar het moet in de toekomst anders. Met oog op de enorme opgave qua duurzaamheid en beschikbaarheid, willen we tempo maken. Dit proces heeft van alle partijen forse investeringen gevraagd in tijd en geld. Uiteindelijk zijn de duizenden woningzoekenden hiervan de dupe. Zij hebben helaas onvoldoende stem in dit soort processen. Dat maakt onze verantwoordelijkheid des te groter om de totale opgave betaalbaar waar te maken."

In nauw overleg met alle partijen heeft Parteon met extra investeringen ervoor gezorgd dat het geheel past bij de cultuurhistorische waarde van de wijk. De 88 duurzame huurwoningen worden aardgasvrij en krijgen zonnepanelen en een warmtepomp. De drie- en vierkamerwoningen variëren in gebruiksoppervlak tussen de 78 en 87m². Naar verwachting worden de eerste 34 woningen begin 2022 opgeleverd.
Bewoners kunnen terugkeren in een nieuwe woning. Twintig huishoudens uit de eerste fase doen dat. De overige woningen worden voor oplevering aangeboden via WoningNet en Rooftrack. Van de 88 woningen worden er zestien in de middeldure huursector verhuurd, de overige in de sociale sector.