Overslaan en naar de inhoud gaan

Neprom vindt grond Amsterdam nog steeds veel te duur

Image

Ontwikkelaars vinden de verlaging van de grondprijzen in Amsterdam nog onvoldoende. Zo schrijft brancheorganisatie Neprom in een brief aan de gemeenteraad.
De Neprom is blij dat de gemeente kiest voor lagere grondprijzen, maar volgens voorzitter Wienke Bodewes is de daling te weinig en verloopt het tempo te traag. Hij vindt dat in Amsterdam de grondprijzen met zeker dertig tot veertig procent moeten dalen. "Te sterk overheerst echter bij de gemeente Amsterdam de angst dat prijzen te sterk verlaagd worden en dat marktpartijen daar voordeel van zullen hebben. Die angst achten wij ongegrond," aldus Bodewes. De Neprom zou graag met de gemeente naar alternatieve financiële constructies zoeken, waarbij eventuele meevallers achteraf tot bijbetaling leiden.
Bovendien moet de gemeente, zo schrijft de Neprom, iets doen aan de hoge leges bij grote bouwprojecten. En moet de gemeente minder eisen stellen. Bodewes verwijst naar de eisen ten aanzien van maximale geluidsbelasting en parkeernormen. "Niet alleen leiden deze en soortgelijke gemeentelijke eisen en beleidskaders in veel gevallen tot fors hogere bouwkosten, ook vertragen zij plannen vaak nodeloos zonder dat uiteindelijk alle eisen kunnen worden ingewilligd."

Trefwoorden