Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister Ollongren lanceert fonds voor binnenstedelijke transformatie in Achtersluispolder

Image

Minister Kajsa Ollongren lanceert op donderdag 7 februari bij Broedplaats De Hoop in Zaanstad een revolverend fonds om transformatieprojecten een zetje in de rug te geven. Dit ‘Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie’ biedt kortlopende geldleningen om de voorfase van woningbouwprojecten op bedrijfs- of industrielocaties te financieren, bijvoorbeeld voor grondsaneringen. Op die manier kunnen initiatiefnemers sneller starten met de (her)ontwikkeling van locaties waar woningbouw kansrijk, maar ingewikkeld is. De gekozen locatie in de Achtersluispolder is een van de potentiële transformatielocaties.

Minister Ollongren volgt met de oprichting van het fonds een advies op van de Stuurgroep Stedelijke Transformatie. In juni 2018 zegde ze een startbedrag toe van 38 miljoen euro. Zo'n fonds moet volgens de stuurgroep niet worden misbruikt om onrendabele toppen af te dekken, maar op projectniveau als doelstelling hebben dat de investering volledig wordt terugverdiend. Dat dit niet altijd lukt, moet worden ingecalculeerd.
De Zaanse wethouder Gerard Ram is blij dat juist de Achtersluispolder is gekozen als plaats voor de lancering: "In dit gebied liggen veel kansen om Zaanstad mooier en aantrekkelijker te maken. Wij denken dan ook dat de transformatiefaciliteit hier een goede rol kan spelen. Ik zie een toekomst waarin de Achtersluispolder, op het scharnierpunt van Zaanstad en Amsterdam, is uitgegroeid tot een stedelijk gebied waar mensen in een bruisende omgeving kunnen werken en wonen.

(Op de foto: Pakhuis de Vrede, oudste gebouw in de Achtersluispolder)

Trefwoorden