Loes Ypma opvolger Tjeerd Herrema als wethouder Wonen Almere

20.07.18
Bron: PvdA
Loes Ypma opvolger Tjeerd Herrema als wethouder Wonen Almere

Loes Ypma, voormalig PvdA Tweede Kamerlid en wethouder in Woerden, is de opvolger van Tjeerd Herrema als wethouder Wonen in Almere.

Loes Ypma is sinds donderdag als PvdA-wethouder in Almere verantwoordelijk voor onder meer wonen en de Floriade. Ze volgt de onlangs afgetreden Tjeerd Herrema op. Ypma (38) staat voor de uitdaging om in de komende raadsperiode 2.000 tot 2.500 woningen toe te voegen aan new town Almere. Daarnaast is het aan haar de taak om van de Floriade, die in 2022 in Almere gehouden wordt, een succes te maken. Daarbij gaat het niet alleen om de wereldtuinbouwtentoonstelling zelf, maar ook om de bouw van een nieuwe woonwijk.

Loes Ypma is geen bekende in Almere en heeft geen bestuurlijke ervaring op het domein Wonen. Voor de PvdA zat zij zeven jaar in de gemeenteraad van Woerden, waar zij vervolgens wethouder, verantwoordelijk voor onder meer financiën en het sociaal domein, werd. In 2012 maakte Ypma de overstap naar de Tweede Kamer waar zij tot 2016 woordvoerder onderwijs en jeugdzorg voor de PvdA was. Daarna was zij voorzitter van het college van bestuur bij Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs.

Met de komst van Ypma is het college van burgemeester en wethouders in Almere weer compleet. Tjeerd Herrema kwam binnen enkele weken na zijn installatie, eind mei van dit jaar, in opspraak vanwege vermeende seksuele intimidatie aan het adres van een journalist van Almere Deze Week. Volgens Herrema was sprake van een ongelukkig 'broekzakgesprek'. Hoewel Herrema uiteindelijk na onderzoek door de Ombudsman van iedere blaam gezuiverd is, werd hem de manier waarop hij over de kwestie had gecommuniceerd wel aangerekend. Voordat de Ombudsman met zijn onderzoeksbevindingen naar buiten kwam, had Herrema zijn conclusies al getrokken omdat hij naar eigen zeggen onvoldoende vertrouwen kreeg van zijn collega wethouders en de coalitiepartijen in Almere.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS