Klusproject Klarenstraat wint architectuurprijs

21.05.15
Klusproject Klarenstraat wint architectuurprijs A.A.P.

Het project Klussen op de Klarenstraat is de opmerkelijke winnaar van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2015 (A.A.P.). De prijs werd uitgereikt aan de VvO Klussen op de Klarenstraat en Vanschagen Architecten, respectievelijk de opdrachtgevers en de architect van het wooncomplex. "Dit project voorziet op bescheiden wijze in een manier om in een impopulair gebouwtype gewilde stadswoningen te realiseren zonder de bestaande structuur uit te wissen. Dat bewoners zeggenschap hebben over hun eigen woning, is helaas nog steeds eerder uitzondering dan regel", aldus de vakjury.

Woningcorporatie De Alliantie heeft in de Klarenstraat een groep kopers bij elkaar gebracht om samen een renovatieproject vorm te geven van een typische jarenvijftig flat van beton en baksteen. Kopers konden naar keuze horizontaal en verticaal appartementen samenvoegen. De koopprijzen bedroegen zo’n 65.000 euro per appartement van ongeveer 75 vierkante meter, exclusief de verplichte deelname aan de casco-renovatie.

De Amsterdamse Architectuur Prijs is door Arcam, Architectuurcentrum Amsterdam, in het leven geroepen en wordt toegekend aan de architect en de opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt. De vakjury bestond dit jaar uit architectuur- en kunstcritica Marina de Vries (Museumtijdschrift), onderzoeker Dirk van den Heuvel (TU Delft, Jaap Bakema Study Centre) en de Londense architect Alex de Rijke (dRMM Architects, dean of architecture Royal College of Art). 

Dit jaar werd ook voor het eerst een tweede winnaar gekozen door een publieksjury: het Artisplein, waarvoor Natura Artis Magistra opdracht gaf en dat landschapsarchitect Michael van Gessel ontwierp. De Amsterdamse publieksjury werd gevormd door Maud Everwijn, Desiree Schneider en Jorian van Schagen. 

Zie ook:
Klarenstraat in volgende fase (NUL20 mei 2014)
Alliantie biedt kluswoningen te koop aan in Nieuw-West (NUL20 mei 2012)

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS