"Hoe langer de crisis, hoe meer de huizenprijzen zullen dalen"

08.04.20
"Hoe langer de crisis, hoe meer de huizenprijzen zullen dalen"

De huizenprijzen gaan dalen als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspelt onder andere ABN Amro in haar woningmarktmonitor. De vraag naar koopwoningen zal dalen omdat potentiële huizenkopers afhaken vanwege onzekerheid over werk en inkomen. Daarnaast dreigt een hypotheekrentestijging.

Bijna alle geldverstrekkers hebben vorige week hun hypotheekrentes iets verhoogd. Daarmee is de jarenlange trend van dalende rente gekanteld. De gemiddelde hypotheekrente (zonder Nationale Hypotheek Garantie) voor twintig jaar steeg volgens het FD in een week van 1,93 naar 2 procent. En die voor tien jaar van 1,58 naar 1,66 procent. De tariefverhogingen volgen de renteverhogingen op de kapitaalmarkt. Huizenkopers en -bezitters vrezen kennelijk een verdere stijging, want het aantal hypotheekaanvragen liep vorige week sterk op, zo meldt de Hypotheekshop.
In de Volkskrant van 8 april geeft econoom Philip Bokeloh van ABN Amro een toelichting bij de nieuwe woningmarktmonitor van de bank. De bank verwacht een daling van de huizenprijzen, maar hij durft geen voorspelling aan over de mate van daling. "Het zal afhangen van de lengte van de crisis". Volgens hem zullen Nederlandse hypotheekverstrekkers voorzichtig zijn met prijsverhogingen: "Ze willen zich na de kredietcrisis graag revancheren en onderdeel zijn van de oplossing van de coronacrisis."
Bokeloh vermoedt dat de huizenmarkt minder aantrekkelijk wordt voor particuliere beleggers. Het vertrek van expats en het inzakken van de vakantieverhuur maakt verhuur minder profijtelijk.
Hij waarschuwt dat Nederland niet dezelfde fout moet maken als tijdens de kredietcrisis. Toen zakte de nieuwbouw volledig in. Als particulieren én beleggers het laten afweten, zullen corporaties volgens hem het voortouw moeten nemen, ook al omdat meer mensen aanspraak gaan maken op een sociale huurwoning. "De roep om afschaffing van de verhuurderheffing zal meer steun krijgen."

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS