Goed idee? Rijswijk realiseert middeldure huurwoningen met eigen woonfonds

07.01.2022
Image
Rijswijk realiseert woningen voor middeninkomens door een woonfonds op te zetten en daarin zelf langjarig te participeren. Volgens projectleider Milou Bol start deze maand de bouw van de eerste honderd woningen. Op Gebiedsontwikkeling.nu legt ze uit waarom en hoe dit Woonfonds Rijswijk tot stand is gekomen. De partij Volt wil in Amsterdam een vergelijkbaar doel oprichten. 
 
Rijswijk wil via het Woonfonds meer betaalbare woningen voor middeninkomens realiseren en zorgen voor doorstroming uit de sociale sector. Daarnaast blijven de woningen met deze constructie voor langere tijd beschikbaar en betaalbaar. 'Langere tijd' lijkt overigens voor niet langere tijd vastgelegd dan 10 tot 15 jaar. Het is dan ook de vraag wat de meerwaarde is van deze constructie boven de afspraken die Amsterdam en andere MRA-gemeenten hanteren voor de bouw van middenhuurwoningen door beleggers. Amsterdam hanteert een periode 20-25 jaar voor gereguleerde middenhuren. 
 
De constructie in Rijswijk zit zo in elkaar, aldus Bol: de gemeente verkoopt eigen grond in RijswijkBuiten aan Dura Vermeer. Deze marktpartij realiseert de 62 appartementen en 38 eengezinswoningen. Het Woonfonds koopt vervolgens de woningen van deze marktpartij en financiert die aankoop met behulp van vreemd vermogen (60%) van een commerciële bank en eigen vermogen van participanten (40%), waarvan de gemeente een kwart voor haar rekening neemt. Het woonfonds wordt de verhuurder. In de toewijzingsvoorwaarden is vastgelegd dat de woningen aan de gewenste doelgroep worden verhuurd. Afspraken over de huurprijs zijn voor een periode van 10 jaar vastgelegd.
Het fonds wordt beheerd door vermogensbeheerder VSN die het in de markt zet met een verwacht rendement van iets meer dan 4 procent. 
De gemeente houdt er dus op langere termijn geld aan over. Bol verwacht dat deelname ook voor andere beleggers aantrekkelijk is.  
(klik op de illustratie voor de gehele weergave van de financiële constructie.)