Overslaan en naar de inhoud gaan

Installatie: Verwoest Huis op Noord

De grootschalige tijdelijke installatie 'Verwoest Huis Op Noord' van Marjan Teeuwen is te zien tot en met 15 juni in Amsterdam Noord. Teeuwen maakte gebruik van maar liefst veertien portiekwoningen van een verder gesloopt wooncomplex van Rochdale in Amsterdam Noord. 
Verwoest Huis Op Noord is een overweldigende ervaring. Vloeren zijn scheef gezet of verzakken; wanden zijn er deels of volledig uitgeslagen. Vloeren vallen loodrecht naar beneden (en worden zo weer wand) of vallen in een kruis. De stapelingen, die alle wanden bedekken (chaotisch of juist zorgvuldig geordend tot architectonische sculpturen) hebben uitgesproken vormen. Alles staat én is scheef.

De installatie staat in de Wieringerwaardstraat 50 – 55 (Amsterdam Noord) en is elke zaterdag- en zondagmiddag (12.00 – 17.00 uur) te bezoeken Bezoekers worden in kleine groepen rondgeleid. Een toegangskaartje kost € 2,-. Meer informatie: www.waterlandpleinbuurt.nl/verwoesthuis

Na afloop van de expositie worden ook de resterende 14 woningen gesloopt en start Rochdale met de bouw van 80 nieuwe eengezinswoningen. Later worden daar nog 40 appartementen voor sociale huur aan toegevoegd.

Naast de samenwerking met Rochdale werd Verwoest Huis Op Noord gerealiseerd met financiële ondersteuning van het Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord. 

Marjan Teeuwen (Venlo, 1953) maakt sinds 2002 installaties. Sinds 2007 zijn deze installaties gesitueerd in sloopcomplexen. Eerder bouwde zij dergelijke architectonische installaties in de Piet Mondriaanstraat in Amsterdam, de Putsebocht in Rotterdam Zuid, in een snackbar annex woonhuis in ‘s-Hertogenbosch en in een Russische houten huis in Krasnoyarsk (Rusland). In 2009 en 2011 won zij respectievelijk de Grand Prix en de tweede prijs tijdens de Krasnoyarsk Biënnale in Rusland en in de Heineken Cultuurprijs voor de stad 's-Hertogenbosch.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image