Eerste woningen Oostpoort in de verkoop

11.10.11

Eerste woningen Oostpoort in de verkoop

De eerste woningen in Oostpoort gaan in de verkoop. Oostpoort 11 is het eerste blok van 56 woningen van de in totaal 750 woningen die in het gebied achter de Hema in Amsterdam Oost moeten gaan  komen. Een zijde van het blok komt aan het water van de Ringvaart; aan de binnenzijde wordt een begin gemaakt met de eerste winkelstraat. 

Oostpoort vanaf de Ringvaart
Het stedenbouwkundig plan van Oostpoort is van Sjoerd Soeters. Architectenbureau Mulleners + Mulleners is verantwoordelijk voor het ontwerp van het bouwblok Oostpoort 11. Ze hebben zich laten inspireren door het industriële erfgoed in de omgeving.

De oppervlaktes van de woningen lopen van 81 tot 174 m2; de prijzen variëren van € 275.000,- tot € 755.00,- v.o.n. Dit is inclusief een ondergrondse parkeerplek en afkoop van de erfpacht voor 50 jaar indien hiervoor gekozen wordt.

Nieuw centrum voor Oost

Oostpoort moet het nieuwe centrumgebied van Oost worden. Er zijn al flink wat voorzieningen op het voormalige terrein van de Oostergasfabriek zoals Sportsworld, Sportfondsenbad Oost, Sporthal wethouder Verheij, stadsdeelhuis Oost, muziekmakerscentrum muzyQ, Grand café Arts & Food, brede school De Kraal, Montessori College Oost, Cosmicus Montessori Lyceum, CBK Amsterdam.
Het westelijk deel wordt een woon/winkelgebied. Inmiddels is meer dan de helft van de winkelruimte verhuurd.

De ontwikkeling is sterk vertraagd. De crisis bedreigde eerder de voortgang van het project. Met een aantal maatregelen is het project alsnog vlot getrokken. Ymere nam in november 2009 137 van de 205 appartementen boven het nieuwe winkelcentrum over van het bouwconsortium. Toen werd aangekondigd dat deze woningen (tijdelijk) zouden worden omgezet van koop naar huur. Nu worden ze in eerste instantie in de verkoop  gedaan. De bouw van de woningen start zonder voorverkoop. De woningen worden gefaseerd in verkoop genomen vanaf 2011.

De partners in de ontwikkelingscombinatie OCP: Bouwfonds, Stadgenoot en Ymere durven de bouw van de woningen ‘op risico’ aan mede vanwege de verkoop van het winkelcentrum aan Syntrus Achmea Vastgoed en Spoorweg Pensioenfonds. Verder zijn gemeente en Rijk in 2010 met financiële steun over de brug gekomen. Het project kreeg eerder de status van ‘voorrangsproject'; voor de woningen komt een subsidie uit de tweede tranche van de Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009 van het Ministerie van VROM.

Zie: Wonen in Oostpoort

 

 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS