Overslaan en naar de inhoud gaan

DUWO raadt regenboogvlaggen af in gangen studentenflat na brandstichting

Image

Studentenhuisvester DUWO zegt verbijsterd door berichtgeving in het Parool, waarin de suggestie wordt gewekt dat DUWO regenboogvlaggen in de gangen verbiedt ‘zodat de rust terugkeert’. Maar DUWO heeft studenten wel dringend geadviseerd vlaggen en posters voor hun ramen te hangen en niet in de gangen, liften en openbare ruimtes. Dat zou in opdracht van de brandweer zijn. Brandbare materialen zijn verboden in gangen van dit soort complexen. Lokale politieke partijen en zeggen weer 'verbijsterd' dan wel 'verwonderd' te zijn over dit verzoek van DUWO, aangezien de dader zo aan het langste eind trekt.

Vorige week werd brand gesticht in een studentenflat in de Krelis Louwenstraat. Het lijkt er sterk op dat de dader zijn actie richt tegen bewoners die de LGBTIQ+-gemeenschap steunen. Er waren eerder incidenten, waarbij onder andere in juli ook al papieren regenboogvlaggen op deuren van studenten in brand zijn gestoken.

Bewoners voelen zich onveilig. Het Parool citeert uit een bewonersbrief waarin van DUWO wordt geëist dat de brandveiligheid in de flat wordt verbeterd. Lang niet alle studenten zouden zijn gewekt door het brandalarm en ook niet alle rookalarmen zouden zijn afgegaan. Ook wil men bewakingscamera's en brandblusapparaten. DUWO wil op korte termijn met de bewoners in gesprek over de veiligheid en biedt ook slachtofferhulp aan.

De brand vond plaats op de achtste etage van de studentenflat. Die verdieping is onbewoonbaar geworden. Studenten die niet terug konden naar hun kamer konden op kosten van DUWO een hotelkamer boeken (max €100 euro per nacht). De studentenhuisvester wilde gisteren alle gedupeerden uitsluitsel geven over vervangende huisvesting. De meeste overige bewoners konden dezelfde avond weer naar huis. Maar de angst zit er goed in, zo blijkt uit een reportage in Het Parool van 24 augustus. Een tiental bewoners blijkt ook nog eens tijdens de brand bestolen te zijn. De studenten vrezen dat de dader of daders in de flat wonen of daar makkelijk toegang toe hebben.

De politie heeft snel na de brand bekend gemaakt dat er sprake is van brandstichting en is een onderzoek gestart. DUWO heeft tot nader order een brandwacht en beveiliging ingeschakeld die dag en nacht in en rond het pand lopen. Ook medewerkers van de politie en gemeente zijn regelmatig in het pand aanwezig voor inspecties en controles.