Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Paleis voor volksvlijt
Het Paleis voor Volksvlijt herbouwen op het Frederiksplein. Dat is het doel van de actie die door televisiemaker en kunstenaar Wim T. Schippers in juni in gang is gezet. Het herbouwde Paleis moet de binnenstad mooier maken. Dat daarvoor het gebouw van De Nederlandsche Bank moet worden afgebroken is meegenomen, want dat is volgens de initiatiefnemers schuwlelijk.

Kansen

Dit is geen ludieke actie van Schippers. Sinds hij een toneelstuk voor vier herdershonden opgevoerd heeft weten te krijgen en een zwevende steen heeft ontworpen, weten we dat hij 'onmogelijke missies' wel kan realiseren. De kostenramingen variëren van 150 tot 250 miljoen euro. "Maar dan hebben we de herinrichting van de infrastructuur niet meebegroot.", zegt voorzitter Emile Wennekes van de stichting die het ‘Glaspaleis’ wil laten herrijzen. De Nederlandsche Bank spreekt geen veto uit, als het maar geen geld kost.

Strategie

De Stichting tot Herbouw is inmiddels opgericht en gehuisvest. Nu starten vele gesprekken met mogelijke financiers en worden bouwtekeningen gereconstrueerd. Volgens Wennekes wordt ook een 'volksaandeel' overwogen. In twaalf jaar moet het gebouw er kunnen staan. Wennekes: "Het moet weer een multifunctionele bestemming krijgen, maar je moet je afvragen of je de oude mix van kunst en cultuur moet nabootsen. Er is sindsdien veel veranderd. We hebben al een Rai, een Concertgebouw en een Stopera."

 

De lift

Het idee is fantastisch, maar nu moet het nog verkocht. Stap met de cruciale beslisser in de lift waardoor die minstens een halve minuut is verplicht te luisteren naar Het Plan. Nul20 roept iedereen met creatieve ideeën of initiatieven op het gebied van woonbeleid of huisvesting zich op te melden bij onze eigen liftboy.

What’s your elevator pitch? Mail naar delift@nul20.nl.