Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Tweede verdieping
Overzicht projecten
Nieuwbouw in Haarlemmermeer

HOOFDDORP

1 Nassaupark

Woningen: 190

Status: de bouw is gestart in 2017.

Wijk met zelfbouwwoningen en koopwoningen van HSB. Van vijf van de zeven plots zijn de zelfbouwkavels verkocht.

2 TudorPark

Woningen: 1.250

Status: de wijk is gedeeltelijk klaar

Wijk in de Engelse ‘Tudorstijl’ met een gemixt aanbod van koop, middeldure en sociale huur. Een deel is opgeleverd, de tweede fase is sinds 2018 in aanbouw. Een ontwikkeling van Ymere en Dura Vermeer. Ymere bouwt de 30% sociale huur.

3 Tudor Gardens

Woningen: 140

Status: bouw moet nog beginnen.

Wijk met riante koopwoningen in Tudorstijl. Alle woningen zijn verkocht, op één penthouse na. Het moet een wijk worden die luxe uitstraalt.

4 Lincolnpark

Woningen: circa 850

Status: de 225 sociale huurwoningen zijn in aanbouw. Eigen Haard levert de 177 laagbouwwoningen (rug-aan-rug woningen, beneden-bovenwoningen en eengezinswoningen) en 48 appartementen in vier woongebouwen (grotendeels) dit jaar op. Rest van het plan voor deze circulaire wijk is nog in ontwikkeling.

5 Rooseveltpark

Woningen: 330

Status: prognose bouwstart: 2020-2024

Op deze strook van bedrijventerrein ‘De President langs de Hoofdvaart wil de gemeente hoogbouw realiseren, van twaalfhoog tot een 'accent' met vijftien bouwlagen. 

6 Victoriapark

Woningen: 1200

Status: nog niet gestart

Deze strook aan de Zuidrand omvat de deelgebieden West, Oost en Ymere. De bouw is nog nergens gestart. Er komt relatief veel gestapelde bouw (67%). Ymere is eigenaar van het deel ter hoogte van Tudorpark. Daar komen maximaal 450 woningen, waarvan 30 procent sociale huur.

Bouwstart vermoedelijk begin 2021.

7 ZuiderHoeven

Woningen: 103

Status: alle koopwoningen zijn verkocht

ZuiderHoeven wordt een van de eerste ‘gasloze wijken’ in Haarlemmermeer.

8 Hof van Pampus

Woningen: 74 huurwoningen

Status: wordt dit jaar opgeleverd

Appartementencomplex met vrijesectorhuur van Bouwinvest van 73-84 m2.

9 Hyde Park

Woningen: 3.800

Status: sloop kantoren is begonnen

Transformatieproject van kantoorwijk naar hoogstedelijk woonmilieu

Zie kadertekst onderaan.

BADHOEVEDORP

10 Park Quatrebas

Woningen: 550

Status: bijna alle 150 woningen van eerste fase zijn verkocht

Verleggen van A9 geeft ruimte voor een 'lommerrijke' woonwijk. Veel voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd.

NIEUW-VENNEP

In Nieuw-Vennep zijn een drietal grote woningbouwlocaties:

11 Pionier

Woningen 1.800

Status: plan voor fase 1 met 700 woningen is definitief. Start gepland voor 2020.

12 Stationsgebied

Woningen: 280

Status: nog niet gestart

Planning: 2020-2029

13 Nieuw-Vennep West

Woningen: 2.500-4.000

Status: prognose start na 2029

PARELS AAN DE RINGVAART

14 Cruquius Wickevoort

Woningen: 750

Status: definitief, ontwikkeling gestart, planning: 2020-2024

Zie kadertekst onderaan.

15 Cruquius Bennebroekerdijk

Woningen: 300

Status: start bouw gepland in 2020

16 Cruquiushof

Woningen: 1.200

Status: start bouw vanaf 2022

17 Lisserbroek Noord

Woningen: 1.400

Status: definitief plan, prognose bouwstart vanaf 2020

In juni 2018 overeenstemming met alle partijen waaronder 30 (!) grondeigenaren.

18 Lisserbroek Turfspoor

Woningen: 1.200

Status: bestemmingsplan is vastgesteld. Verkoop van de eerste koopwoningen start volgens planning in 2020.  'Binnenturfspoor' wordt een centrum-dorps woonmilieu met een mix aan woningen, maar het programma is nog in ontwikkeling.

 

Hyde Park

Een bijzonder transformatiegebied is Beukenhorst-West. Ontwikkelaar Snippe Projecten en investeerder IC Netherlands willen daar het succes van Holland Park in Diemen herhalen: een troosteloze kantorenwijk transformeren tot een hoogstedelijk gebied vlakbij een treinstation. Ditmaal niet met stedenbouwkundige Sjoerd Soeters aan het roer, maar met de minstens zo vermaarde Winy Maas van architectenbureau MVRDV. In juli 2018 gaf de gemeenteraad groen licht aan het plan, dat voorziet in maximaal vierduizend woningen, met 40 procent koop en 60 procent huur. In totaal wordt 20 procent sociale huur.

De plaatjes en teksten op de site suggereren dat Hyde Park een hippe stedelijke wijk voor jonge mensen moet worden. Maar de gemeente verwacht dat er ook inwoners heen trekken wier kinderen de deur uit zijn. En de auto vermoedelijk ook. De parkeernorm is in ieder geval lager dan men gewend is in de polder.

Het project is opgenomen in een van de zeven sleutelprojecten van de MRA: de hele corridor van Amsterdam Riekerhaven tot Hyde Park. Volgens de huidige planning worden de duizenden woningen het komend decennium gebouwd.

Wethouder Nobel ziet het helemaal zitten: “Ik mis in Hoofddorp soms de reuring, de gezelligheid. Nu gaan we dus een troosteloze kantorenwijk ombouwen tot architectonisch fraaie, maar vooral ook levendige buurt. Dat gaat Hoofddorp echt opstoten in de vaart der volkeren.”

 

Wickevoort

AM en Eigen Haard ontwikkelen een bijzondere woonwijk op het terrein van de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). AM bouwt de circa 420 koopwoningen en honderd vrije sector huurwoningen (voor Bouwinvest);  Eigen Haard bouwt er 226 sociale huurwoningen.

Het landgoed beslaat ca. 45 hectare, waarvan een deel eigendom blijft van SEIN. Op het terrein zijn verschillende paviljoens, recreatievoorzieningen en woningen waar patiënten wonen, werken en recreëren. Dat blijft ook zo. De Cruquiushoeve opent letterlijk en figuurlijk haar deuren voor de nieuwe bewoners. Zij kunnen straks gebruik maken van de voorzieningen van de zorglocatie, waaronder een manege, een zwembad, een sporthal, een theehuis en een kinderboerderij.

 

 

Fred van der Molen