Overslaan en naar de inhoud gaan

Brand in Startblok Riekerhaven verwoest woning van 135 bewoners

Image

Een brand in Startblok Riekerhaven in Amsterdam Nieuw-West heeft zondagmorgen  woonblok 6 geheel verwoest, terwijl ook het aangrenzende blok 5 niet meer bewoonbaar is. 135 bewoners hebben geen woning meer. Verhuurder Lieven de Key verzekert dat al deze bewoners zo snel mogelijk een andere woning krijgen aangeboden. Tot die tijd kunnen bewoners verblijven in een hotel, of naar keuze verblijven bij vrienden of familie. De gemeente Amsterdam geeft 500 euro aan de 63 bewoners van Blok 6 die al hun bezittingen kwijtraakten.

Bij de brand is niemand gewond geraakt. Bewoners, ook van omliggende complexen, zijn opgevangen in de Sporthallen Zuid. Een bewoner (27) is aangehouden op verdenking van brandstichting. De verdachte zou ernstige psychische problemen hebben. Hij was niet lang daarvoor al eens door de politie afgevoerd onder andere omdat hij al zijn spullen vernielde.

Startblok is een woonconcept waarin Nederlandse studenten/jongeren samenwonen met een gelijk aantal jonge statushouders. Startblok Riekerhaven was de eerste. Het is tevens de grootste met 550 bewoners verdeeld over negen complexen met wooneenheden. Een complex is volledig verwoest, het naastgelegen blok 5 is beschadigd en heeft zware water- en rookschade.  

Startblok Riekerhaven is geopend in 2016. Het complex bestaat uit gestapelde prefab woonunits (geen zeecontainers) die daarvoor jaren dienst hadden gedaan als tijdelijke studentenhuisvesting in de Houthaven. De woningen zijn in matige staat en er zijn hardnekkige klachten over de staat van onderhoud. In februari blies een storm delen van het dak van een complex. Het is volgens een woordvoerder nog te vroeg om te kunnen zeggen wat er gaat gebeuren met de (locatie van de) beschadigde woningen: "Onze prioriteit ligt nu op het onderbrengen en goed informeren van de bewoners." Riekerhaven is een tijdelijke locatie, die in 2016 voor een periode van minimaal tien jaar door de gemeente beschikbaar is gesteld.  

Woningcorporatie Lieven de Key werd eerder in 2017 ook al eens getroffen door een brand in een van zijn complexen. Bij die brand in een studentenflat in Diemen kwam iemand om het leven. 

Update: 14 november 16:10: aanvullende gegevens over schade en aantal gedupeerden.
Update 18 november 09:44 : toevoeging eenmalige gift van 500 euro