Bouw gestart van 'Justus', de eerste woontoren in de Sluisbuurt

06.12.2021
Image

In 2024 worden de eerste van in totaal 289 middenhuur-appartementen in de Sluisbuurt, Zeeburgereiland opgeleverd. Dat is de planning bij de bouwstart van Justus, want zo gaat de 100 meter hoge woontoren heten. De woontoren is vernoemd naar de ontwerper van de naastgelegen Oranjesluizen: Justus Dirks.

In Justus komen twee- en driekamerappartementen, in grootte variërend tussen de 45 en 78 vierkante meter (gemiddeld 60 vierkante meter). Deze zijn verdeeld over de 33 verdiepingen tellende woontoren (224 appartementen) en de naastgelegen laagbouw (65 appartementen). Op de begane grond van de woontoren is circa 900 vierkante meter ruimte gereserveerd voor commerciële invulling, zoals horeca, fitness en maatschappelijke functies. Onder de laagbouw komt een kleine parkeergarage voor 38 auto’s, passend bij de autoluwe invulling van de Sluisbuurt.

De daken van het door De Architekten Cie. ontworpen gebouw, waaronder het dakterras, krijgen beplanting en een retentieda. Daarmee kan regenwater worden opgevangen en gebruikt voor het groen. De Justus is het eerste gebouw dat aangesloten wordt op het ondergronds afval-transport-systeem van de Sluisbuurt.
De ontwikkelende bouwer van Justus is J.P. van de Eesteren; de appartementen worden eigendom van pensioenbelegger Syntrus Achmea.
De bouw kan starten nu alle protesten tegen de hoogbouw door de Raad van State ongegrond zijn verklaard (zie onder het Parool-artikel).