Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsveteranen

Hoe word je gelukkig oud in de stad? Dat is vraag van Bas Liesker en Meintje Delisse van Heren 5 architecten zich stelden voor het boek Stadsveteranen. Zij introduceren de term 'stadsveteraan' als alternatief voor senior of oudere. Ze hadden niet een bepaalde leeftijd voor ogen, maar een levenshouding: "Voor ons is de stadsveteraan een anticiperende senior, woonachtig in de stad, die zich dingen afvraagt als: Ik ben nu met pensioen, hoe ziet mijn toekomst eruit". Maar ook "Hoe lang kan die trap nog op- en afrennen" en "Nu komen er vaak vrienden en kennissen langs, maar blijft dat zo?"
Het gaat in ieder geval om stedelingen op zekere leeftijd die zelf de ambitie hebben om te bepalen hoe ze oud willen worden.
Het boek bevat drie essays. Hoogleraar Jan Latten doet een voorspelling hoe stedelingen in de toekomst willen wonen. Hij schetst een zoektocht naar een woonomgeving met de gewenste combinatie van individuele vrijheid in verbondenheid met anderen. In het tweede essay analyseert Dort Spiering van HAN Built Environment de sterke kanten van het aloude hofje: veiligheid, verbondenheid, vanzelfsprekende ontmoetingsruimte en kleinschaligheid.
Yvon Hoogendijk tenslotte schrijft over 'wonen vanuit levenservaring en ambitie'. Zij is eigenaar van GRIJZELENTE, een adviesbureau voor de ontwikkeling en realisatie van groepswonen van ouderen. Een belangrijk advies: wacht niet het moment van verhuizen af tot het echt moet. Een derde woonfase kan volgens Hoogendijk een nieuw leven inluiden in een omgeving die boeit en bindt, die veiligheid biedt en vitaliteit bevordert.
De weerslag van het 'verhalend onderzoek' van Liesker en Delisse neemt het grootste deel van het boek in. Daarin wordt geïnventariseerd welke eisen stadsveteranen stellen aan hun buurt, gebouw en woning. Daartoe hebben ze in een aantal workshops verspreid over Amsterdam groepen stadsveteranen, die vaak al in een netwerk of 'stadsdorp' elkaar ontmoeten, bevraagd. De oogst van dit veldwerk levert geen harde conclusies op, maar schetst wel een aantal trends. De auteurs sluiten voorzichtig af met 'acht kansen om gelukkig oud te worden in de stad.' De stadsveteraan komt er af als een ambitieuze senior, die behoorlijk uithuizig is, maar hecht aan veiligheid en ontmoetingsmogelijkheden en contacten in de directe woonomgeving. Maar ook met een combinatie van woonwensen die in het peperdure Amsterdam lastig te verwezenlijken lijkt.

Stadsveteranen. Heren 5 architecten: Bas Liesker en Meintje Delisse. Prijs € 34, Paperback 129 pag. Te bestellen bij Lulu.com. Online in te zien bij heren 5 architecten.