Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
De vastgoedhufter

De vastgoedhufter is gearriveerd, althans in het politieke debat in Amsterdam. Dankzij D66. Tot voor kort voldeed de term 'speculant' of 'huisjesmelker' nog om aan te duiden tot welke uitwassen het kapitalisme in de woningmarkt kon leiden. Maar als zelfs de minister-president grossiert in straattaal, kan je als keurige liberale partij niet meer aankomen met het zoetsappige 'huisjesmelker'.
Dat heeft D66-raadslid Reinier van Dantzig goed begrepen. Hij richt zijn pijlen op twee misstanden in de woningmarkt: vastgoedhufters die 'willens en wetens studenten uitbuiten' door kamertjes ruim boven de 500 euro te verhuren en vastgoedhufters die Airbnb misbruiken om woningen structureel in te zetten als illegaal hotel.
Hij heeft daar wel iets te pakken. Er is ontzettend veel geld te verdienen aan Amsterdamse woningen. En dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Van de zzp’er die de hele zomer bij zijn vriendin intrekt en zijn woning op Airbnb zet, via jonge ondernemers met een full-servicebureau voor woningverhuur tot ondernemers die woningen en woonboten opkopen om ze voor vakantieverhuur in te zetten.
Maar op welk moment verander je van een creatieve ondernemende Amsterdammer in een vastgoedhufter? Daar zal iedereen verschillend over denken. Je hebt veel nette toeristen; maken we zelf immers geen gebruik van Airbnb in het buitenland? Maar wie weken 'blowende Italianen', 'schreeuwende Fransen' (aldus Van Dantzig) of dronken Engelsen (dit stereotype ontbrak nog) naast zich heeft wonen, is er snel mee klaar. Duidelijk is dat de toekomst van Amsterdam als prettige woonwerkstad op het spel staat als deze ontwikkeling niet wordt beteugeld. Dat zal nog lastig genoeg worden, ondanks de opgevoerde hoge boetes en de verdrievoudiging van de handhavingscapaciteit. Wat betreft vakantieverhuur wil wethouder Ivens Airbnb bewegen om zelf actief de gemeentelijke regels te handhaven. Ik wens hem veel succes toe. Wat betreft de prijzen van particuliere studentenkamers raad ik Van Dantzig aan kritisch te volgen hoe de collegeplannen om 'woningdelen' te versoepelen zich ontwikkelen.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol type start> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Hoofdredacteur NUL20