Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 5 miljoen EU-subsidie voor 'blauwgroene daken' op Amsterdamse corporatiewoningen

Image

Amsterdam gaat slimme blauwgroene daken aanleggen op corporatiewoningen. Op deze daken kan onder het groen extra water worden opgeslagen, zodat de woningen en hun omgeving beter beschermd zijn tegen extreme regenval of droogte en hitte. De daken zijn verbonden door een netwerk met sensoren waarmee het waterniveau geregeld kan worden op basis van de weersverwachting. Vandaag is bekend gemaakt dat dit project een Europese subsidie heeft gewonnen van 4,8 miljoen euro als vernieuwend project op het gebied van klimaatadaptatie.

Volgens plan wordt de komende drie jaar 10.000 m2 dak van corporatiewoningen worden voorzien van de blauwgroene toplaag. Daarvoor zijn vier locaties in Amsterdam geselecteerd: de Bellamybuurt, Geuzenveld, Oosterpark en Kattenburg. Deze buurten zijn gekozen omdat er een verhoogd risico is op wateroverlast en schade bij extreme regenval, en er voldoende geschikte daken zijn van corporatiewoningen die aan vervanging toe zijn.
Wethouder Laurens Ivens: “Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op extremer weer als gevolg van klimaatverandering. Met dit project kunnen we in een keer een enorme oppervlakte op de Amsterdamse daken gebruiken en ik ben erg blij dat nu ook de mensen die geen eigen huis bezitten, kunnen profiteren van de voordelen van deze daken.”
De gemeente werkt samen met bewoners, woningcorporaties, bedrijven, kennisinstellingen en Waternet aan klimaatbestendige buurten, die voorbereid zijn op extremer weer. De blauwgroene daken hebben als voordeel op groene daken dat ze veel meer water kunnen opvangen en dus ook langer vocht verdampen tijdens hitte en droogte. Daardoor blijft het koeler in de huizen en de buurt. Ook kunnen er meer verschillende soorten planten groeien, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Vernieuwend in deze proef is het slimme systeem met sensoren, waardoor het dak water vasthoudt of juist loost gebaseerd op de weersvoorspelling. De sensoren worden in een netwerk verbonden, waardoor een nieuw soort watermanagement op wijk- en gebouwniveau ontstaat.

Een voorbeeldproject is het dak van gebouw 002 van op het Marineterrein in Amsterdam. Het 'Smartroof 2.0' vangt regenwater op en slaat dat op in een drainagelaag onder het substraat; het water wordt hergebruikt om een grote diversiteit aan planten te laten groeien.
Klik op illustratie voor vergroting