Overslaan en naar de inhoud gaan

Andere woningen nodig voor vergrijzende bevolking Amstelveen

Image

Amstelveen komt met een woonzorgvisie speciaal voor ouderen. Dat is nodig omdat de bevolking vergrijst en men langer zelfstandig blijft wonen. Het huidige woningaanbod zou onvoldoende aansluiten op deze ontwikkeling. Volgens wethouder wonen Rob Ellermeijer zijn er de komende twintig jaar zo’n 2.500 extra woningen voor ouderen en 315 plekken in verpleeghuizen nodig. De woonzorgvisie ouderen wordt in de gemeenteraad van 16 februari behandeld.

Ellermeijer: “Uit onderzoek blijkt dat het broodnodig is dat er meer passende woningen komen voor ouderen in Amstelveen. Ouderdom komt met gebreken en de behoefte aan levensloopbestendige woningen stijgt. In deze huizen kan men blijven wonen als men ouder wordt. En als zelfstandig wonen niet meer gaat, moet er een plek zijn in een verpleeghuis. De komende jaren gaan wij samen met partners op zoek naar oplossingen en locaties om te zorgen dat er ook in de nabije toekomst voldoende woningen en zorgplekken voor de Amstelveense ouderen zijn.”
Het gaat niet alleen in de woonzorgvisie niet alleen om de woningen, benadrukt wethouder Zorg, Marijn van Ballegooijen: “We hebben de komende jaren veel aandacht voor het vormen van zogenaamde vitale wijken, waar voor ouderen de nodige zorg en ondersteuning in de buurt zit. Het is belangrijk om als oudere in je eigen woonplaats te kunnen blijven wonen. Daar ben je thuis, en de sociale contacten in de buurt, bijvoorbeeld met familie, vrienden en buren, zijn onmisbaar om vereenzaming te voorkomen."