Overslaan en naar de inhoud gaan

Almere verwelkomt 500ste bewoner in Oosterwold

Image

Wethouder Maaike Veeningen van Almere heette recent de 500ste bewoner van Oosterwold welkom. Dat is Hayo Meijer. Hij is nog volop aan het bouwen aan zijn woning. Oosterwold is een groen, agrarisch gebied van 4.300 hectare tussen Almere en Zeewolde. Het gebied wordt stapgewijs ingericht voor wonen, werken, stadslandbouw en recreëren. Dat doen de Oosterwolders zelf, alleen of met anderen. En zoveel mogelijk duurzaam, ecologisch en zelfvoorzienend. Ze bouwen niet alleen zelf hun huis, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor de aanleg van wegen, de waterhuishouding en de openbare ruimte. Er is ruimte voor zo'n 15.000 woningen. Sinds de start in 2014 zijn er 255 kavels verkocht. Er zijn zo'n 115 woningen klaar.

Op de foto staan naast wethouder Veeningen (midden) Hayo Meijer en zijn vriendin. Meijer: “Zoals je vaak hoort van Oosterwolders waren ook wij op zoek naar ruimte en rust. Ik ben iemand die graag rustig woont en de drukte opzoekt als ik daar behoefte aan heb. De vrijheid om mijn eigen huis te ontwerpen is echt iets waar ik altijd al van droomde. En nu, in Oosterwold kan ik dit eindelijk doen.”

Sinds dit jaar worden er geen kavels meer uitgegeven aan projectontwikkelaars. Tal van pioniers in het gebied zijn daar blij mee. Zoals Frank Meijers die met zijn gezin sinds 2016 in Oosterwold woont. "Er worden best leuke projecten ontwikkeld, maar het staat haaks op de beginselen zoals Adri Duivesteijn die heeft geformuleerd: bewoners doen zelf wat ze zelf kunnen doen, zonder dat er geld wegvloeit naar een tussenlaag van ontwikkelaars." Projectbouw stimuleert volgens hem ook de komst van bewoners die een loopje nemen met de uitgangspunten, zoals de stadslandbouw. "Bovendien is er inmiddels belangstelling genoeg."