Agenda

Bvb: 22/01/2022
Bvb: 22/01/2022

Pagina's

 • De meerwaarde van verticaal groen

  Datum: 
  24 januari 2022

  Agendatype:

  Plaats: 
  Pakhuis de Zwijger
  Piet Heinkade 179
  Organisatie: 
  Pakhuis de Zwijger

  In 2014 introduceerde Stefano Boeri het concept ‘verticaal bos’ en ontwierp in Milaan het Bosco Verticale. Ook in Nederland wordt hard getimmerd aan verticale bossen in de steden Utrecht, Eindhoven en Amsterdam. Hoe maak je van veelbelovende renders ook in realiteit een verticaal bos met meerwaarde voor de stad en al haar bewoners? Pakhuis de Zwijger gaat in gesprek over de kennis en ervaring die vandaag aanwezig is bij de pioniersprojecten.

 • Winterlezingen #3 Onderwijs en campusvorming

  Datum: 
  27 januari 2022

  Agendatype:

  Plaats: 
  Perdu
  Kloveniersburgwal 86
  Organisatie: 
  Arcam

  Hoe kan de nieuwe Campus aan het IJ een bijdrage leveren aan de levendigheid van de Sluisbuurt en welke aantrekkingskracht heeft dit op stads- of regioniveau? De derde Winterlezing gaat over campusvorming in de Sluisbuurt. Deze nieuwe Amsterdamse campus van InHolland, naar ontwerp van cepezed, zal de thuisbasis zijn voor 7500 studenten maar biedt ook voorzieningen voor de buurt in de plint.

 • Architectenweb symposium: het nieuwe hybride startblok

  Datum: 
  1 februari 2022

  Agendatype:

  Plaats: 
  Pakhuis de Zwijger
  Piet Heinkade 179
  Organisatie: 
  Pakhuis de Zwijger

  Bijna ongemerkt is de afgelopen jaren in Nederland een nieuw stadsblok ontstaan: de combinatie van een gesloten bouwblok met daarop meerdere woontorens. Architectenweb organiseert in samenwerking met het Lectoraat Bouwtransformatie van de Hogeschool van Amsterdam, Pakhuis de Zwijger en MORE Architecture een symposium over dit nieuwe stedelijke blok.
  Pakhuis de Zwijger nodigt architecten, stedenbouwkundigen, ontwikkelaars, adviseurs en overheden van harte uit om deel te nemen aan dit symposium, kritische vragen te stellen, en met elkaar bij te praten en te netwerken.

 • Winterlezingen #4 Woonkwaliteit en betaalbaarheid

  Datum: 
  3 februari 2022

  Agendatype:

  Plaats: 
  Perdu
  Kloveniersburgwal 86
  Organisatie: 
  Arcam

  Justus, naar ontwerp van de Architekten Cie., wordt de eerste woontoren van de Sluisbuurt. Hier kunnen vanaf 2024 289 huishoudens een middensegment huurwoning betrekken. De naam van de toren verwijs naar de ontwerper van de naastgelegen Oranjesluizen: Justus Dirks en de begin december 2021 is de eerste paal van dit gebouw geslagen. Partner architect Branimir Medic van de Architekten Cie. zal in de vierde Winterlezing het ontwerp van deze toren toelichten en spreken over de uitdagingen om middensegment huurwoningen te realiseren.

  Maar hoe realiseer je een hoge woonkwaliteit in hoogbouw? Dat is precies wat een werkcommissie onder leiding van het Van Eesterenmuseum in 2021 heeft bevraagd. Anouk de Wit zal namens de commissie een reflectie geven op de lessen die mee te nemen zijn naar de Sluisbuurt uit hun onderzoek Wonen op Hoogte.

 • Webinar VvE: Bestuur & Beheer

  Datum: 
  8 februari 2022

  Agendatype:

  Organisatie: 
  !WOON

  Iedere VvE hoort een bestuur te hebben. Bij grote Verenigingen van Eigenaren (VvE) is dit vaak goed geregeld, maar bij de kleintjes gaat het helaas ook nog wel eens mis. Het bestuur is voor de bewoners én externe partijen (zoals de bank, de verzekering of een aannemer) hét gezicht van de VvE. Maar, wat doet het bestuur eigenlijk nog meer? En hoe wordt het bestuur benoemd? Denk u erover om bestuurslid te worden of bent u al bestuurslid? Laat u tijdens dit webinar informeren over de taken en verplichtingen.

 • Werksessie: wij zijn de stad

  Datum: 
  9 februari 2022

  Agendatype:

  Plaats: 
  Pakhuis de Zwijger
  Piet Heinkade 179
  Organisatie: 
  Pakhuis de Zwijger

  Amsterdam is een grote stad met een eindeloze hoeveelheid aan culturen, levensstijlen, dromen en ambities. Ieder mens, iedere buurt, iedere gemeenschap is anders. Dat maakt de stad zo bijzonder en onvoorspelbaar. Maar lang niet iedereen heeft het gevoel echt mee te mogen denken, praten of te beslissen over de toekomst van zijn of haar omgeving. Hoe komt dat en wat kunnen we daaraan doen? Welke rol heb jij in de stad en in de buurt?

 • Basiscursus: woon coöperatie opzetten

  Datum: 
  10 februari 2022 tot 19 april 2022

  Agendatype:

  Organisatie: 
  !Woon

  Een wooncoöperatie? Deze woonvorm vult het gat tussen huren en kopen en wordt in andere landen al vele jaren succesvol toegepast. Maar wat is een wooncoöperatie eigenlijk en hoe begin je er een? Welke mogelijkheden en vormen zijn er? De avondcursussen zijn gratis voor Amsterdammers. I.v.m. het coronavirus is deze cursus mogelijk online.

  Aankomende data:
  -10 februari 2022
  -19 april 2022

 • Winterlezingen #5 Duurzaamheid en natuurinclusiviteit

  Datum: 
  10 februari 2022

  Agendatype:

  Plaats: 
  Perdu
  Kloveniersburgwal 86
  Organisatie: 
  Arcam

  Arcam sluit de reeks Winterlezingen over de Sluisbuurt af met een nieuw duurzaamheidsicoon voor de Sluisbuurt: Horizons, van Paul de Ruiter Architects en FLUX Lanscape. De eigenaren van beide bureaus, Paul de Ruiter en Gerwin de Vries, spreken over het woongebouw dat is ontworpen met de kringloop van de natuur en de werking van het menselijk lichaam als inspiratiebron: het ademt, denkt en voelt. Andy van den Dobbelsteen, Sustainability Coördinator bij TU Delft, reflecteert op de duurzaamheidsambities van dit gebouw – dat stelt dat het straks voor 62% bestaat uit biobased en hergebruikte materialen en voor 96% herbruikbaar is aan het einde van zijn levensduur – en beschrijft hoe deze ambities bewaarheid kunnen worden.

 • Boekpresentatie Cody Hochstenbach

  Datum: 
  15 februari 2022

  Agendatype:

  Plaats: 
  Pakhuis de Zwijger
  Piet Heinkade 179
  Organisatie: 
  Pakhuis de Zwijger

  We bevinden ons in een wooncrisis waarbij het vinden en betalen van een huur- op koopwoning een enorme uitdaging is. Dakloosheid is in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld, jongeren wonen noodgedwongen nog bij hun ouders en honderdduizenden huishoudens hebben moeite met het betalen van de huur. Aan de hand van langdurig onderzoek legt hij de toename van ongelijkheden door de krappe woningmarkt bloot. Daarbij laat hij zien hoe we kunnen breken met de huidige ‘woonpolitiek’. In dit programma spreekt Pakhuis de Zwijger met Cody Hochstenbach en verschillende experts over het ontstaan van de wooncrisis en hoe we nu vooruit moeten.

 • Cursus VvE: Aardgasvrij wonen

  Datum: 
  16 februari 2022

  Agendatype:

  Organisatie: 
  !WOON

  De gemeente wil in 2040 volledig aardgasvrij zijn. Dat is een enorme opgave. Hoe de gemeente de overstap naar aardgasvrij wonen ziet is per wijk uitgeschreven in de ‘Transitievisie Warmte’. Maar, wat betekent dat nu eigenlijk? In deze cursus wordt gekeken naar de plannen van de gemeente en hoe zij deze plannen willen uitvoeren.
  De locatie van de cursus is op dit moment nog niet bekend. Houd de website van !WOON in de gaten.

Pagina's

Abonneren op Abonneren op agendafeed voor NUL20 nieuwsbrief