Overslaan en naar de inhoud gaan

Livecast: Sociale huurwoning zoeken wordt punten sparen

Om de kansen voor woningzoekenden zónder urgentieverklaring, maar met haast te vergroten, gaat de woonruimteverdeling voor sociale huurwoningen op de schop. Niet langer gaat alleen de inschrijfduur bepalen wie de woning krijgt. Het nieuwe systeem werkt met punten: wachtpunten (inschrijfduur), zoekpunten (hoe actief je zoekt) en situatiepunten (bijvoorbeeld een relatiebreuk met kinderen). Bij elkaar opgeteld bepalen deze punten wie de woning krijgt, een grote verandering dus. Op deze avond wordt het voorstel voor de nieuwe woonruimteverdeling gepresenteerd en kan iedereen zijn mening delen.

 

Anderhalf jaar hebben 15 gemeenten en 14 corporaties gezamenlijk aan het voorstel voor een nieuwe woonruimteverdeling gewerkt. Ook inwoners hebben meegedacht: 23.000 bewoners hebben de regionale enquête ingevuld en er zijn lokale discussieavonden en focusbijeenkomsten geweest. Nu het voorstel er ligt, hebben bewoners wederom de kans om te reageren op het voorstel. Heb je nog vragen of input? Dan kun je vanavond online meepraten of voorafgaand een videoboodschap insturen. Reageer je liever schriftelijk? Dat kan ook via deze link. De inspraakperiode loopt van 2 juni t/m 28 juli. Eind 2020 gaat het voorstel met de verwerkte input langs de gemeenteraden en naar verwachting gaat het nieuwe woonruimteverdeelsysteem medio 2021 in.

Wat gaan we vanavond doen?

  • Hoe gaat de nieuwe regionale woonruimteverdeling eruitzien? Songül Mutluer(wethouder wonen Zaanstad), Thijs Kroese (wethouder wonen Purmerend) en Leon Bobbe (directievoorzitter De Key). Zijn zijn allen leden van het bestuurlijk overleg herziening woonruimteverdeling en zijn dus nauw betrokken bij de totstandkoming.
  • Geef je mening en stel je vragen aan wethouder Songül Mutluer, wethouder Thijs Kroese en Leon Bobbe.

Stuur jouw reactie in tijdens het programma

Je mening geven tijdens het programma kan op twee manieren:

  • Stuur een videoboodschap in van maximaal 40 seconden (kan  met een telefoon of webcam). Dit kan naar joline@dezwijger.nl t/m dinsdag 9 juni 13:00u. Aan de hand van het aantal videoboodschappen dat we binnen krijgen, bekijken we welke in de livecast worden vertoond. Videoboodschappen langer dan 40 seconden kunnen we helaas niet vertonen. Alle videoboodschappen worden doorgestuurd naar de wethouder.
  • Stuur een vraag in tijdens het programma. Vragen kunnen ingediend worden via de Q&A functie in de Zoom. Zie de ‘Praat mee via Zoom’ button bovenaan de pagina.

MEER INFORMATIE:

 

Informatievideo:

 

 

Regels voor het krijgen van een sociale huurwoning veranderen (NUL20, 27-05-2020)

Datum
Plaats
Amsterdam
Agendatype
Bijeenkomst
Organisatie
Pakhuis De Zwijger