Agenda

Bvb: 21/08/2019
Bvb: 21/08/2019

Pagina's

 • PakhuisNUL20 16 september - Stedelijke vernieuwing toen en nu

  Datum: 
  maandag 16 september

  Agendatype:

  Plaats: 
  Pakhuis De Zwijger
  Piet Heinkade 179
  1019 HC Amsterdam
  NL
  Organisatie: 
  NUL20

  'Talkshow over woonkwesties in de regio Amsterdam. PakhuisNUL20 zet de luiken open. Door interviews en debat. En door ruim baan te geven aan initiatieven van ondernemende Amsterdammers en Amsterdamse organisaties. 

  Maandag 16 september 20:00 - 21:30 uur. Toegang gratis, inschrijven verplicht. 

  Inschrijven kan HIER.


  Stedelijke vernieuwing toen en nu: Indische Buurt versus Slotermeer

  Onder de noemer van de 'stedelijke vernieuwing' is in het eerste decennium van deze eeuw enorm geïnvesteerd in de vernieuwing van Amsterdamse wijken. Woningcorporaties speelden daarin een cruciale rol. Wat heeft dat opgeleverd? In deze bijeenkomst wordt stilgestaan op de vernieuwing van de Indische Buurt, een project van twee decennia dat bijna is voltooid, en de aanstaande vernieuwing van Slotermeer. Zijn de geformuleerde doelen, de ingezette strategieën en middelen in de Indische Buurt nog bruikbaar bij kwetsbare wijken waar de vernieuwing nog moet beginnen?
  Tafelheer van dienst: Arjan Vliegenthart (directeur NIBUD)


  Case I - Indische Buurt 2000-2019: Mooie menging of yuppenbuurt?

  Gemeente, stadsdeel en woningcorporaties hebben deze eeuw veel geïnvesteerd in de Indische Buurt. Delen daarvan hadden begin van deze eeuw de slechtste rapportcijfers in het leefbaarheidsonderzoek Wonen in Amsterdam. Welke problemen wilde men aanpakken? Welke instrumenten werden daarbij ingezet? Tot welke resultaten heeft dit geleid. Welke onbedoelde of onverwachte effecten zijn opgetreden? En in welke mate is de uitvoering aangepast aan veranderende omstandigheden of inzichten?

   

  Indische Buurt toen en nu: 2000-2019

  PRESENTATIE: Jeroen Slot (Onderzoeksdirecteur OIS)

  Hoe is de Indische Buurt verandert deze eeuw: woningvoorraad, bewoners en  leefbaarheid. Onderzoeksdirecteur Jeroen Slot (OIS Amsterdam) beschrijft de belangrijkste trends.

   

  De aanpak van Indische Buurt, drie voorbeelden

  PRESENTATIE: Hillechien Meijer

  De Alliantie is de grootste woningeigenaar in de Indische Buurt. Gebiedsontwikkelaar Hillechien Meijer was al die tijd namens de corporatie betrokken bij vernieuwingstrajecten. Ze beschrijft de verschillen in aanpak via drie projecten: Balistraat, Makassarpleinbuurt en het Javaplein.

   

  Terugblik op de vernieuwing: doelstellingen en uitkomsten

  Tafelgesprek met Tjeerd Herrema (voormalig stadsdeelwethouder Zeeburg/Oost), Imke Veltmeijer (gebiedsontwikkelaar Eigen Haard) en Firoez Azarhoosh (actief buurtbewoner oa. lid van de stuurgroep Samen Vooruit Indische buurt.)


  CASE II - Slotermeer: Vernieuwing in de herkansing

  Tien jaar later dan gedacht gaat de laatste fase van de vernieuwing van Nieuw-West nu echt van start: de aanpak van Slotermeer. De tijden zijn beter, maar er zijn ook uitdagingen bijgekomen, zoals ingrijpende duurzaamheidseisen, grotere participatie en meer nadruk op de maatschappelijke opgaven. En … er is veel minder geld.

   

  Slotermeer: de uitgangspunten, de opgave

  PRESENTATIE: Guido Wallagh (onder voorbehoud)

  Guido Wallagh is de overkoepelend procesmanager van de vernieuwing van Geuzenveld-Slotermeer. Hij zal in in zijn inleiding ingaan op de uitgangspunten, de opgaven en het proces van huidige vernieuwingsplannen. Wallagh is behalve partner bij INBO ook bestuursvoorzitter van het Van Eesteren Museum.

   

  Vooruitblik op de vernieuwing: doelstellingen, strategie en proces

  Tafelgesprek met Guido Wallagh (INBO) en Hester van Buren (voorzitter Raad van Bestuur Rochdale). 


  Moderator Bert Pots

   

  Vanaf half tien: netwerkborrel

  PakhuisNUL20 richt zich op iedereen met (professionele) belangstelling voor woonzaken in de meest brede zin: woningmarkt, stedelijke ontwikkeling, leefbaarheid, huurbeleid, stedenbouw en bouwproductie. De netwerkborrel is een uitgelezen kans bij te praten en contacten te leggen met professionals, bestuurders, initiatiefnemers en geïnteresseerden in al deze sectoren.

   

  PakhuisNUL20 is een initiatief van het tijdschrift NUL20 en debatcentrum Pakhuis De Zwijger.

  Toegang is gratis. Het is wel noodzakelijk vooraf in te schrijven. Dat kan HIER

  Deel
 • Luisterexcursie door Oud-West

  Datum: 
  zaterdag 24 augustus
  Plaats: 
  OBA De Hallen
  Hannie Dankbaarpassage 10
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Sonic West

  Zoals elk jaar organiseert Soundtrackcity een speciale luisterwandeling. Deze wandeling wordt dit jaar begeleid en vormgegeven door Mayke Haringhuizen en Fani Konstantinidou, de huidige artists in residence van Sonic West. Maaike en Fani doen met communities uit de buurt onderzoek naar de binnentuinen die schuil gaan achter de voor West zo karakteristieke gesloten bouwblokken. Tijdens de wandeling zullen zij je op verschillende plaatsen geluiden laten horen die je normaliter nooit te horen krijgt.
  Verzamelen om 17.00 uur in Leescafé Belcampo | OBA De Hallen. Het aantal plaatsen is beperkt, reserveer op tijd via info@soundtrackcity.nl.

  Deel
 • Zomerwandeling door het Amstelkwartier

  Datum: 
  zondag 25 augustus
  Plaats: 
  Verzamelen bij metrostation Spaklerweg, uitgang oostzijde Amsterdam
  Organisatie: 
  Architectuurcentrum Amsterdam

  In de serie wandelingen door nieuwe wijken van Amsterdam. De indrukwekkende transformaties van het Amstelkwartier en de omgeving zijn zichtbaarder dan ooit. Wat voorheen een overwegend werkgebied was, transformeert zich nu in een rap tempo naar een bruisend woon-werkgebied.

  Deel
 • Zomerwandeling door de Houthaven

  Datum: 
  zondag 1 september
  Plaats: 
  Verzamelen bij voormalig Volkskoffiehuis
  hoek Spaarndammer- en Tasmanstraat
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Architectuurcentrum Amsterdam

  In de serie wandelingen door nieuwe wijken van Amsterdam. Van een eeuw houtopslag naar wonen en werken in een groene, autoluwe wijk aan het IJ. Houthaven is een uniek voorbeeld van 'bouwen in de stad', waar je tijdens deze zomerwandeling alles over kan ontdekken.

  Deel
 • De waarde van groen

  Datum: 
  donderdag 5 september
  Plaats: 
  Pakhuis De Zwijger
  Piet Heinkade 179
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Pakhuis De Zwijger

  Met ecologen, ontwikkelaars, ontwerpers, beleidsmakers, bouwers en stedelingen werken deelnemers aan een nieuwe definitie van groen en de rol die het vervult in de stad. Hoe zorgen we dat we voldoende groen behouden en creëren om de balans voor mens en groen te waarborgen?

  Deel
 • Expo: De Kracht van de Tuinsteden

  Datum: 
  donderdag 5 september tot vrijdag 4 oktober
  Plaats: 
  New Metropolis
  Burgemeester Rendorpstraat 1
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Pakhuis De Zwijger

  Wat is de kracht van de Westelijke Amsterdamse Tuinsteden vandaag de dag? Hoe ervaren de mensen die al zo lang in de wijken Geuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaart wonen dit zelf? Hoe is het om te wonen in stedenbouwkundig erfgoed en één van de meest besproken deelgebieden van Amsterdam? Wat vinden de inwoners ervan dat de wijk steeds verandert?
  Deze vragen zijn het uitgangspunt van het project ‘De Kracht van de Tuinsteden’ van kunstenaar Pernille Lonstrup die zelf ook lange tijd woonde en nog steeds werkt in dit deel van Amsterdam. ‘De Kracht van de Tuinsteden’ bestaat uit theaterworkshops voor bewoners van de verschillende Amsterdamse Tuinsteden en een expositie met de uitkomsten van Pernilles onderzoek.

  Deel
 • Zomerwandeling door de Houthaven

  Datum: 
  zondag 8 september
  Plaats: 
  Verzamelen bij voormalig Volkskoffiehuis
  hoek Spaarndammer- en Tasmanstraat
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Architectuurcentrum Amsterdam

  In de serie wandelingen door nieuwe wijken van Amsterdam. Van een eeuw houtopslag naar wonen en werken in een groene, autoluwe wijk aan het IJ. Houthaven is een uniek voorbeeld van 'bouwen in de stad', waar je tijdens deze zomerwandeling alles over kan ontdekken.

  Deel
 • Debat De Amsterdamse Woningplattegrond

  Datum: 
  woensdag 11 september
  Plaats: 
  OBA Oosterdok
  Oosterdokskade 143
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Architectuurcentrum Amsterdam

  Een van de klassieke onderwerpen in de architectuur is de woningplattegrond. In de praktijk blijkt de plattegrond vaak onbesproken hoewel het een belangrijke graadmeter voor kwaliteit van wonen is. Gezien de huidige ontwikkelingen op het gebied van verdichting, energietransitie, duurzaamheid en veranderende mobiliteitsbehoefte en levensstijlen is het hoog tijd om het onderzoek naar een goede woningplattegrond te actualiseren. Tijdens het debat in OBA Oosterdok steekt Architectuurcentrum Amsterdam de thermometer in de Amsterdamse woningbouw.

  Deel
 • Zomerwandeling over de Zuidas

  Datum: 
  zondag 15 september
  Plaats: 
  Verzamelen bij Loetje Zuidas
  Parnassusweg 1021
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Architectuurcentrum Amsterdam

  In de serie zomerwandelingen naar nieuwe wijken van de stad van het Architectuurcentrum Amsterdam. De gids van Architectuurcentrum Amsterdam wil je tijdens deze wandeling enthousiasmeren voor een internationale stijl van bouwen, een duurzame toepassing van materialen en voorzieningen en een spannende ontwikkeling van dit deel van de stad.

  Deel
 • Cursus VvE, de basis

  Datum: 
  woensdag 18 september
  Plaats: 
  Buurtsalon Jeltje
  Eerste Helmersstraat 106N
  Amsterdam
  Organisatie: 
  !WOON

  !WOON biedt eigenaar-bewoners uit Amsterdam een gratis cursus aan over de Vereniging van Eigenaren (VvE). In circa 90 minuten leert u alles wat u moet weten over de VvE. Wat is een splitingsakte, splitsingsreglement en huishoudelijk reglement? Hoe gaat de vergadering?
  Waarom betaalt u mee aan het balkon van uw buren? Welke verzekeringen moet de VvE afsluiten? En nog veel meer!

  Deel

Pagina's

Abonneren op Abonneren op agendafeed voor NUL20 nieuwsbrief