Overslaan en naar de inhoud gaan

Slecht nieuws voor nieuwe kabinet: kosten eigen woning lopen weer op

Image

Slecht nieuws voor de beoogde regeringscoalitie: de kosten van de hypotheekrenteaftrek lopen flink op, zo meldt het FD. Volgens een berekening van het ministerie van Financiën loopt de overheid dit jaar 10,7 miljard euro aan belasting mis vanwege de aftrekpost voor huizenbezitters. Dat is 2,5 miljard meer dan in 2022. De belangrijkste oorzaak: de opgelopen hypotheekrenteaftrek.

Eind 2021 kopte de Telegraaf nog: 'Hypotheekrenteaftrek (HRA) kost schatkist over 20 jaar niets meer’. Dit op gezag van het bureau SEO Economisch Onderzoek. Volgens SEO zou de fiscale behandeling van de eigen woning de overheid vanaf 2042 geen geld meer kosten, maar juist opleveren: er zou dan meer geld aan Eigenwoningforfait (EWF) binnenkomen dan er aan renteaftrek uit gaat. Dat als resultaat van alle eerder gedane fiscale aanpassingen, waaronder de beperking van de aftrektermijn tot maximaal dertig jaar. Die levert vanaf 2031 steeds meer huiseigenaren op zonder aftrekmogelijkheden.

Maar de aannames achter dat sommetje zijn al achterhaald. Zo is sindsdien de hypotheekrente meer dan verdubbeld. En nu de huizenprijzen weer op het hoogste niveau zijn teruggekeerd, de leenmogelijkheden wat zijn opgerekt én veel starters kopen (en maximaal lenen) zijn de uitgaven aan HRA weer terug op het niveau van 2017. En dat terwijl de inkomsten aan forfait de laatste jaren nauwelijks toenemen. 

Dat is kortom geen fijn vooruitzicht voor het nieuwe kabinet. Als dat beoogde kabinet zich iets gelegen laat liggen aan het recente rapport 'Belastingen in maatschappelijk perspectief - Bouwstenen voor een beter en eenvoudiger belastingstelsel' kan het H-woord zo maar weer een politiek thema worden. Dat rapport stelt onder andere dat  stappen nodig zijn om alle werkenden gelijker te belasten. Een van de suggesties om dat te bereiken: "Een geleidelijke afbouw van de fiscale subsidie op de eigen woning". 

Bron gegevens grafiek: FD/ministerie van Financiën/bewerking NUL20