Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar tijdelijke huurcontracten maakt veel los, maar trekt te stellige conclusies

Image

Verhuurders bieden op grote schaal tijdelijke huurcontracten aan van één of twee jaar, zo blijkt uit onderzoek van uit onderzoek van onderzoeksplatform Investico voor De Groene Amsterdammer en Trouw. Zij concluderen daar uit dat flexibel de norm is geworden, en deze conclusie wordt breed gedeeld in de media en door huurdersorganisaties. Maar voor zo'n stellige conclusie is de gebruikte steekproef te selectief. Alleen het verhuurdersplatform van Pararius is bij het onderzoek betrokken. Deze site wordt bij uitstek gebruikt voor tijdelijke verhuur, vaak ook van gemeubileerde ruimtes. De grote institutionele beleggers maken geen gebruik van dit platform. "Wij maken geen gebruik van Pararius en we verhuren niet tijdelijk", bevestigt woordvoerder Anton de Graaf van Bouwinvest, verhuurder van ruim 20.000 woningen.

Sinds 2016 mogen particuliere verhuurders huurcontracten van één of twee jaar aanbieden, zonder enige verdere verplichting naar de huurder. Volgens minister Stef Blok, toenmalig minister voor Wonen, zouden deze tijdelijke contractvormen helpen bij het bestrijden van het woningtekort. Tijdelijke contracten zouden nieuw aanbod genereren van woningeigenaren die bevreesd zouden zijn voor altijd aan een huurder vast te zitten. Het was nadrukkelijk niet de bedoeling dat tijdelijke contracten ‘de norm’ zouden worden.
Volgens het onderzoek van Investico heeft tijdelijke verhuur een enorme vlucht genomen. Het geeft verhuurders de mogelijkheid na elk contract de huurprijs weer op te trekken naar de 'markthuur' en zo meer rendement te creëren dan de reguliere huurverhoging doet.
De toename van het tijdelijke huurcontract lijkt hand in hand te gaan met de populariteit van woningen kopen om te verhuren (buy-to-let) door kleine particuliere beleggers. Dus voorzover het tot meer verhuuraanbod leidt, gaat dit ten koste van potentiële woonruimte van kopers.
Hoewel de overheid beloofde de trend van tijdelijke huurcontracten scherp te gaan ‘monitoren’, is dat tot op heden niet echt gebeurd. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft nu beloofd rond de zomer met een evaluatie te komen.

Voor het onderzoek trok Investico 259 huizenadvertenties van het verhuurplatform Pararius na. Op deze site worden veel gestoffeerde etages, shortstay-accomodaties en zelfs hotelkamers verhuurd, geen dwarsdoorsnede kortom van het commerciële verhuuraanbod. Bij de steekproef werd bij 47 procent van de woningen een tijdelijk huurcontract aangeboden. Dat geeft weliswaar een verontrustend beeld van de verslechterende rechtspositie van huurders, maar kan niet de conclusie rechtvaardigen dat het onderzoek een representatief beeld geeft van de 'particuliere huursector'. Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers gebruiken vrijwel geen tijdelijke huurcontracten.

Trefwoorden