Zuiderkerkprijs 2017 gaat naar Wiener & Co, Geurt Brinkgreve Bokaal naar Van der Pek

06.12.2017
Image

De Zuiderkerkprijs 2017, de jaarlijkse nieuwbouwprijs van de gemeente Amsterdam, gaat naar Wiener & Co op Wittenburg in de Amsterdamse binnenstad. De twee andere genomineerden waren Akropolis/De Generaal op Zeeburgereiland (Oost) en de woontoren B'Mine achter de A'dam Toren in Amsterdam Noord. Onderdeel van het jaarlijkse prijzenfestival is ook een prijs voor de meest geslaagde herontwikkeling of renovatie van een bestaand gebouw of gebouwen-ensemble. Deze Geurt Brinkgreve Bokaal gaat in 2017 naar de renovatie van de Van der Pekbuurt die in opdracht van woningcorporatie Ymere plaatsvindt. Beide andere genomineerden waren Hotel V/The Lobby en het NLR Amsterdam.

 

Binnenplein, achterzijde woningen aan de Oostenburgervoorstraat (foto Luuk Kramer)

 

De Amsterdamse Zuiderkerksprijs voor het beste woongebouw van 2017 is toegekend aan het project Wiener & Co aan de Oostenburgervoorstraat. Arons en Gelauff architecten ontwierpen een complex met 76 woningen, waarvan 14 met een aanlegsteiger voor een eigen boot op de plek waar vroeger VOC-schepen te water werden gelaten. De vijf gebouwen zijn gegroepeerd rond twee gemeenschappelijke hoven, ontworpen door landschapsarchitect Hanneke Kijne van bureau Hosper; opdrachtgever Heijmans Vastgoed.
Uit het jury rapport: ‘Een juweel voor de binnenstad:Wiener & Co maakt indruk in alle opzichten, niet in het minst vanwege het doorzettingsvermogen van het projectteam.’

Reactie Arons en Gelauff: ‘Mooi om deze prijs te winnen na zo een lang en intensief traject. Wiener & Co is niet zomaar een woningbouwproject, we hebben echt mooie plek aan de stad toegevoegd, waarmee we bewezen hebben dat je met moderne architectuur binnenstedelijk kunt bouwen. Vanaf dag één was de relatie met en toegang tot het water een belangrijk thema in het ontwerp. Geweldig dat de bewoners zich nu hebben verenigd in de Wienerzwemclub voor hun rondje Oostenburg.’


OVERIGE GENOMINEERDEN

 

Akropolis, De Generaal

Architect: Studioninedots
Opdrachtgever: de Alliantie, Lingotto
Zeeburgereiland (stadsdeel Oost)

 

B’Mine

Architect: Paul de Ruiter Architects
Opdrachtgever: AM, MN, Pensioenfonds Metaal & Techniek
Overhoeks (Stadsdeel Noord)

De jury bestond dit jaar uit Yoeri Albrecht, voorzitter (De Balie), Michelle Gulickx (Arcam) en Marc Reniers (M3H Architecten)

Bekijk ook: korte video met alle kanshebbers voor de Zuiderkerkprijs 2017
 


Winnaar Geurt Brinkgreve Bokaal: Herontwikkeling Van der Pekbuurt

Van der Pekbuurt

Opdrachtgever: Ymere
Architect: Architectenbureau Hoogeveen
Van der Pekstraat en omgeving (stadsdeel Noord)

 

 

 

Hotel V - The Lobby

Opdrachtgever: Dijkhuis Vastgoed Management, Hotel V
Architect: niet van toepassing
Fizeaustraat (stadsdeel Oost)
Transformatie van kantoorgebouw naar hotel-restaurant

 

NLR Amsterdam

Opdrachtgever: NLR
Architect: Wessel de Jonge architecten i.s.m. Inbo
Anthony Fokkerweg (stadsdeel Zuid)

Jury Geert BrinkGreve Bokaal: Marinke Steenhuis, voorzitter (SteenhuisMeurs), Charlotte van Emstede (Onderzoeksstudio voor gebouwd erfgoed) en Maarten Fritz (architectenbureau Fritz)

Bekijk ook: korte video met alle kanshebbers voor de Geurt Brinkgreve Bokaal 2017 

Trefwoorden