Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeshonderd huishoudens K-torens in Amsterdam -Zuidoost aardgasvrij

Image

In de K-torens in Amsterdam-Zuidoost maken zeshonderd huishoudens zich op voor stadsverwarming en verdere verduurzaming van hun woningen. Zeventig procent van de bewoners heeft ingestemd met de voorgenomen verduurzamingsoperatie. Het betekent het eerste succes voor Warm Amsterdam, een initiatief van de Amsterdamse woningcorporaties, de gemeente Amsterdam en Vattenfall om Amsterdam aardgasvrij te maken. De werkzaamheden aan de K-torens starten naar verwachting in 2024.

In 2021 verzochten de bewonerscommissies van de K-torens Lieven de Key om te onderzoeken of de woningen aardgasvrij konden worden gemaakt. Uit het onderzoek dat volgde en waar de bewoners actief bij betrokken werden, kwam stadsverwarming als meest aantrekkelijke optie naar voren, mede vanwege de achterliggende subsidieregeling. Naast stadsverwarming worden de K-torens extra geïsoleerd, om zo een dubbel effect te sorteren: verduurzaming én minder energieverbruik.    

“De actie rond de K-torens is een mooi voorbeeld van co-creatie. We hebben het plan samen met de bewoners ontwikkeld en uitgevoerd. Bewoners hebben ons actief geholpen, tot en met het binnenhalen van de benodigde stemmen. Ik hoop van harte dat deze manier van samenwerken navolging krijgt op andere plekken in de stad”, aldus Rienk Postuma, manager ontwikkeling bij Lieven de Key.
De behaalde instemming bij de K-torens betekent het eerste succes voor Warm Amsterdam. Ook in de Confuciusbuurt is Warm Amsterdam in gesprek met de bewoners over een aardgasvrije toekomst.