Overslaan en naar de inhoud gaan

ZO!City en Prospect 11 - 'verbinders' in Zuidoost

In Zuidoost wordt stevig gebouwd. Dit jaar wordt begonnen met de bouw van zo'n 1.400 woningen en volgend jaar vermoedelijk 2.300. Er komen dus veel nieuwe bewoners richting het stadsdeel. Hoe gaat dat samen met de huidige bevolking? In deze reportage van BouwWoonLeef aandacht voor enkele verbindende partijen in het stadsdeel. Een daarvan is ZO!City, al actief toen het eerste woningbouwplan in het bedrijventerrein Amstel III nog een ver toekomstbeeld was. ZO!City zorgde destijds voor de eerste 'place making' initiatieven. En de organisatie maakt zich ook sterk voor het betrekken van de huidige bewoners bij alle planvorming. Zuidoostbewoonster Graziëlla Hunsel is sinds kort voorzitter. Zo!City is een samenwerkingsverband tussen bewoners, ondernemers, gemeente en ontwikkelaars. Ze werken aan de ontwikkeling van Zuidoost en richten zich met name op het gebied tussen de Ikea en de Arena, ook wel Amstel III.

Graziëlla, ‘the First lady of Jazz van Zuidoost’, (bekend geworden dankzij haar deelname aan The Voice of Holland en All Together Now) zet zich als voorzitter in voor de belangen van de bewoners van Zuidoost. ‘Wij bewoners zien altijd heel veel dingen ontwikkelen rondom ons, maar degenen die aan het roer staan komen niet uit het stadsdeel.’ Een voorbeeld van verbinding is volgens Graziëlla de lunchroom BijGein. Ze noemt ook Leila Azzam en Maureen Hubbard: "Dat zijn de powerladies uit Holendrecht, die zitten hier met de voedselbank en helpen heel veel mensen."

Ook in de reportage: Prospect 11, een broedplaats voor jongeren met aan het roer Angelo Bromet en Charity Reinoud. Prospect 11 biedt ruimte aan jonge ondernemers en creatievelingen om een jaar lang te werken aan hun ontwikkeling en talenten. Een van de initiatieven die daaruit is voortgekomen is BIMS Tour Guides: jonge gidsen uit het stadsdeel laten nieuwkomers en geïnteresseerden het echte Zuidoost zien.

Bron
AT5