Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee Amsterdamse leefbaarheidsprojecten winnen nationale prijs

Image

Stichting Studiezalen en De Eendagszaak hebben een gedeelde eerste prijs gewonnen bij de Leefbaarheid Innovatie Challenge, georganiseerd door het ministerie van BZK. Beide projecten werden mede mogelijk gemaakt door Rochdale. De woningcorporatie stelde de locaties beschikbaar, om op die manier een positieve impuls te geven aan twee kwetsbare wijken in Amsterdam. Studiezalen werkt inmiddels vanuit meerdere locaties in Nieuw-West, Oost en Noord. Eendagszaak is een initiatief in Geuzenveld.

Voor de Leefbaarheid Innovatie Challenge kwamen zowel ideeën als bestaande projecten in aanmerking. Uit meer dan 140 inzendingen werden 11 genomineerden geselecteerd voor twee prijzen: ‘beste nieuwe concept’ en ‘beste bestaand project’. Stichting Studiezalen en De Eendagszaak wonnen een gedeelde eerste prijs voor beste bestaande project. De initiatieven ontvingen elk een geldbedrag van 20.000 euro. De Museum Buurtwandeling werd uitgeroepen tot beste nieuwe concept en kreeg 2.000 euro. De organisaties zijn vrij om het geld te besteden om bijvoorbeeld nieuwe ideeën uit te voeren te of bestaande projecten op te schalen.

Een Studiezaal (Bos en Lommer) is een locatie waar kinderen en jongeren wekelijks, in een veilige, rustgevende én gezellige omgeving, in hun eigen wijk kunnen studeren en begeleid worden. De combinatie van Life Coaching, huiswerkondersteuning en talentontwikkeling biedt een aanpak op maat voor ieder kind.
De Eendagszaak (Amsterdam Geuzenveld) legt de basis voor een prettige winkelstraat en een gezonde toekomst. Buurtbewoners met een goed idee voor een sociale onderneming kunnen dat één dag per week in de winkel uitproberen. Ze werken hier niet alleen aan hun eigen netwerk, maar vormen ook een informeel vangnet voor hulpbehoevende buurtbewoners. Startende ondernemers kunnen vanuit de Eendagszaak doorgroeien naar een eigen winkelpandje in de straat. Zo breidt de 'community of care' zich langzaam uit.
De Museum Buurtwandeling is een initiatief uit Haarlem waarbij bewoners verbindende buurtbewoners kunnen nomineren voor een versierde stoeptegel.