Trend in sociale huursector: kleine appartementen met gemeenschappelijke ruimtes

12.10.2021
Image
Woningbouwcorporatie Ymere heeft in Amsterdam-Oost het complex De Eenhoorn gebouwd met veel kleine appartementen met fraaie gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Is dat de oplossing om meer sociale huurwoningen in binnensteden te bouwen? De Volkskrant nam een kijkje.
 
Ymere sloopte op het Eenhoornterrein dichtbij het Amstelstation 152 rijtjeswoningen uit 1952 en verving die door 330 appartementen in vier blokken. Er zijn veel kleine appartementen - de kleinste zijn 32 m2, maar ook vijfkamerwoningen van 91 m2. De populatie van De Eenhoorn is zeer gemengd. Naast de reguliere huurders (70%) wonen er cliënten uit zorginstelling Philadelphia (licht verstandelijk gehandicapten) en urgenten uit maatschappelijke instellingen.
De Volkskrant spreekt in zijn reportage onder andere met enkele bewoners en ontwikkelingsmanager Hieke Bakker van Ymere. Het motto van het gebouw is volgens haar: 'als je elkaar leert kennen, accepteer je ook meer van elkaar.’ De inspiratie voor deze woonvorm kwam uit Finland, waar zogeheten 'generatieblokken' zijn gebouwd met mooi ontworpen gemeenschapsruimtes en zeer verschillende groepen bewoners. 
Een van die gezamenlijke ruimtes is de wasserette met aan beide zijden glazen wanden, met uitzicht op een binnentuin. Een wijkbeheerder van Ymere is dagelijks aanwezig om het project in goede banen te leiden. Het is voor Ymere het eerste project met dit concept. Eerder heeft de corporatie al uitgesproken dat men van plan is in binnenstedelijke gebieden vaker op woonvormen met kleinere appartementen te gaan inzetten. 
 
Lees hier het volledige Volkskrant-artikel 

Trefwoorden