Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruimte voor 700 sociale huurwoningen in spoorzone Haarlem

Image

Bedrijventerrein Houtvaartkwartier in Haarlem kan met de bouw van 1.400 woningen worden omgevormd tot een nieuw woon- en werkgebied. Het woningbouwprogramma moet voor de helft bestaan uit sociale woningbouw. Ymere heeft een overeenkomst gesloten voor de exploitatie van het sociale deel dat door EFY Group wordt ontwikkeld. De gemeente Haarlem sloot afgelopen week al een overeenkomst met de Ontwikkelcombinatie Spoorzone West (OSW, waar HBB Groep en Hoorne Vastgoed deel van uitmaken)

De ontwikkelzone Zuid-West is volgens de gemeente één van de gebieden in Haarlem die goede kansen biedt voor woningbouw. Het bedrijventerrein is geschikt om te veranderen in een gemengde wijk. Wonen, werk, verkeer, voorzieningen, groen en water kunnen daar op een nieuwe manier samenkomen. Naast woningbouw is er ruimte voor winkels, horeca, kantoorruimte en maatschappelijke voorzieningen zoals onderwijs en sport. Het Rijk heeft 8,2 miljoen beschikbaar gesteld uit de Woningbouwimpuls voor de ontwikkeling van het gebied.

De ontwikkelaars, verenigd in combinatie Ontwikkelcombinatie Spoorzone West (OSW), en de gemeente vinden het belangrijk dat de Haarlemse woningcorporaties betrokken zijn in de samenwerking. Dat zijn naast Ymere ook Pré Wonen en Elan Wonen. Zij kunnen voor een goede invulling van de sociale woningen zorgen.

De plannen van de ontwikkelaars zullen worden getoetst aan een Masterplan. Daarover neemt de gemeenteraad nog dit jaar een besluit.